Az NVB nem vizsgálhatja a Romániában szeméttelepen talált levélszavazatok ügyét

Romániában, szavazólap kidobva, elégetve

A választási eljárási törvény Magyarország területére terjed ki. így a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nem vizsgálhatja a Romániában szeméttelepen talált levélszavazatok ügyét – döntött az NVB vasárnap délutáni ülésén.

Az NVB-hez Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő fordult kifogással. Mint beadványában írta, kitöltött és elégetett szavazólapokat találtak Marosvásárhely közelében. A bizottság előtti meghallgatásán Hadházy Ákos azt kérte, hogy az NVB semmisítse meg a levélszavazás eljárását. És ismételtesse meg a szavazást. Azt mondta, nem létezik két választás, egy magyarországi és egy a határon túliaknak. Az utóbbi a magyarországinak szerves része. És ha a határon túliak szavazásának biztonságát nem tudja garantálni az NVB, akkor meg kell ismételtetnie az egész a szavazást és az NVB-nek is “fel kell állnia”.

hirdetés

Az NVB 9:4 arányban úgy döntött, elutasítja a kifogást. Határozatában a testület arra hivatkozott, hogy a választási eljárási törvény Magyarország területére terjed ki. Így az NVB hatáskör hiányában nem vizsgálhatja ismeretlenek Románia területén kifejtett tevékenységét. Az eset nyilvánosságra kerülése után az NVI feljelentést tett az ügyben.

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az NVB ülésén egy jogorvoslat elbírálása során elmondta: eddig az NVI-hez 225 ezer levélszavazat érkezett vissza. Az ellenőrzés során 43 olyan borítékot találtak, amelynél a válaszborítékot a Magyar Posta biztonsági okokból, a saját szabályzatának megfelelően átlátszó borítékba csomagolta át. Hozzátette: a posta átcsomagolásait egyelőre nem bontották fel. Megvárják az összes levélszavazat beérkezését. És az összes ilyen átcsomagolt válaszborítékot külön gyűjtik és a jelölőszervezetek delegáltjaival együtt vizsgálják meg és döntik el, a sérülés mértéke hogyan befolyásolja a válaszboríték érvényességét – írja az MTI.