Orosházi fiatal hadihajómakettjeiből nyílt tárlat a Hadtörténeti Múzeumban

orosházi Fotó: MTI/Illyés Tibor

Egy hajóban evezünk címmel nyílt meg szombaton az orosházi Nemes András Bence kiállítása az autizmus világnapja alkalmából a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

A család, a közösség összetartó erejére hívta fel a figyelmet Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos Nemes András Bence papírhajómakett tárlatának megnyitóján. Az autizmus világnapjára hivatkozva kifejtette: az autizmussal élőknek a legfontosabb a családi és közösségi összefogás. Ez ha a türelem és a másfajta látásmód értése mellett megvan, akkor tiszteletreméltó eredmények és teljesítmények születhetnek.

hirdetés

Azt mondta, hogy Nemes András Bence 21 éves autista fiatalember tudása tiszteletreméltó, a hadtörténelem egy szegmensét olyan jól ismeri, hogy az egyetemet végzett kutatóknak is becsületére válna. Lexikális tudását tűpontosan használja, ismeri a hadtörténelem legnagyobb tengeri csatáit, tudja, milyen gyártási problémák miatt süllyedtek el csatahajók, s az összefüggéseket is jól látja. A kormánybiztos kiemelte: a múzeum felajánlásának eredményeképpen Nemes András Bence szakmai kurzuson vehet részt. Ezen különböző modellezési anyagokat, használatuk technikáit ismerheti meg, hogy folytathassa a munkáját. A szakmai hátteret az intézet, az anyagiakat a minisztérium biztosítja.

hirdetés

Nemes András Bence elmondta, hogy 2013 óta készíti a hajókat. Munkái láthatók voltak már a többi között Orosházán, Budapesten, Gyulán és Hajdúnánáson is. Egyik legkedvesebb munkája a Titanic, amelyet első útján ért súlyos katasztrófa. A tervei között szerepel az is, hogy megépítse európai országok tragikus sorsú hajóit. Mint mondta, a makettjeit azok emlékére és tiszteletére készíti, akik bármely országban életüket áldozták a hazájukért. Az időszaki tárlaton 16 hajó látható – írja az MTI.

hirdetés