Letöltendő börtönbüntetésre ítélték az embercsempészt

bíró, ítélet, tárgyalás Illusztráció: Pixabay

Vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt állított bíróság elé a héten a Battonyai Járási Ügyészség egy 46 éves Magyarországon büntetlen előéletű cseh állampolgárságú férfit.

A férfi 2022. március 25-én egy ismeretlen személy megbízásából azért érkezett Romániába, Temesvárra, hogy onnan két fő migráns személyt szállítson el Magyarországon keresztül Pozsonyba, amelyért 1.500 eurót kapott volna. A terhelt a megbízásnak megfelelően 2022. március 25-én, az esti órákban Temesváron az általa vezetett személygépkocsiba felvett 2 egyiptomi férfit, majd őket elszállította a román-magyar államhatár közelébe, ahol a migránsok a gépjárműből kiszálltak. A terhelt és a két egyiptomi férfi megbeszélte, hogy ha a migránsok átjutnak a zöldhatáron, telefonon értesítik a sofőrt, aki őket Magyarországon felveszi és továbbszállítja.

hirdetés

Ezután a migránsok a román-magyar államhatárt a zöldhatáron keresztül, engedély nélkül és meg nem engedett módon gyalogosan átlépve bejutottak Magyarországra, miközben a terhelt a Battonya Közúti Határátkelőhelyen legálisan lépett be Magyarország területére. Nem sokkal azt követően, hogy a terhelt a két egyiptomit Battonya külterületén a gépjárműbe felvette és elindult velük az ország belseje felé, a Mezőhegyes-Pitvaros közötti 4434. számú közúton elfogták őket.

A Battonyai Járásbíróság a letartóztatásban lévő cseh férfit 2 év időtartamú végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte, 4 évre kiutasította Magyarország területéről, a bűncselekmény eszközéül használt mobiltelefont elkobozta tőle, illetőleg kötelezte őt az eljárás során felmerült 100.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költség megfizetésére – tájékoztatott a főügyészség.