Kilőtt a gabonafélék ára, a növényi olajok árindexe 23,2%-kal nőtt

gazdaság Fotó: Pixabay

Érdemben drágultak az élelmiszer-alapanyagok március során. A Fekete-tenger térségében zajló háború történelmi csúcsra nyomta a globális élelmiszerárakat, az alapvető gabonafélék és növényi olajok áremelkedése révén – adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

A FAO élelmiszerár-index 12,6%-kal nőtt február óta, amikor is az elmúlt 22 év legnagyobb értékét regisztrálták a nemzetközi élelmiszerkosár árváltozását nyomon követő mutatónál.

A gabonafélék ára kilőtt: a 17,1%-os havi emelkedés a búza és a szemestermények az ukrajnai háború miatti drágulását tükrözi. Oroszország és Ukrajna együtt a globális búzaexport 30%-ért, míg a kukoricaexport 20%-ért felelnek. A búza világpiaci árát az amerikai időjárás miatti aggodalmak is fűtötték. Eközben a kukorica ára 19,1%-ot ugrott, rekordot döntve az árpával és cirokkal együtt. Az egymást kioltó folyamatok miatt a rizs ára változatlan maradt február óta.

A növényi olajok árindexe 23,2%-kal nőtt a napraforgóolaj magasabb jegyzése miatt, amely termék legnagyobb exportőre Ukrajna. A pálma-, szója- és repceolaj is megdrágult a napraforgó- és a nyersolaj áremelkedése miatt, míg a szójaolajnál Dél-Amerika visszafogott exportja körüli aggodalmak is közrejátszottak.

A cukor ára megfordította csökkenő trendjét és 6,7%-kal növekedett márciusban, 20%-kal meghaladva az egy évvel ezelőtti értékét. A nyersolaj magas ára a legfőbb oka a mozgásnak, illetve a brazil reál leértékelődése, ám a kedvező termelési kilátások Indiában elébe mentek egy nagyobb drágulásnak.

A húsár-index 4,8%-kal zárt magasabban márciusban, történelmi csúcsot döntve a nyugat-európai vágóhidak teljesítmény-csökkenése miatt. A baromfihús világpiaci ára szintén nőtt a madárinfluenza okozta ellátáskiesés okán.

A tejtermékek árindexe 2,6%-kal emelkedett, ezáltal 23,6%-kal túlszárnyalva a tavaly márciusi értékét, miután a vaj és tejpor jegyzése jelentősen nőtt, különösen az ázsiai piacokról.