Közel kétmillió forint bírságot szabott ki közúti ellenőrzésén a közlekedési hatóság

közlekedési, január 31-én, e-matrica, környezetvédelmi, pótdíjfizetési, elhunytak, e-matrica, útdíjfizetési, vasárnapig, vasárnap, autópálya, 2020, közúti Kiemelt képünk illusztráció! Fotó: Pixabay

Több mint másfélezer megállítottból 141 személy- és áruszállító járművet ért szabályszegésen április eleji országos akciójában a közlekedési hatóság. Kilenc teherautó műszaki hiányosságok, közlekedésbiztonsági kockázatok miatt nem folytathatta útját, négynek a forgalmi engedélyét is érvénytelenítették.

hirdetés

A kormányhivatalok szakemberei a járművezető, a rakomány és a gépjármű alkalmasságát igazoló dokumentumokat vizsgálták 2022. április 5-7. között. Az ECR (Euro Controle Route) nemzetközi akció részeként ellenőrizték a jármű és rakománya súlyát, utóbbi rögzítésének megfelelőségét is.

hirdetés

A leggyakrabban, hatvankétszer a vezetési és pihenőidők betartásával, adminisztrációjával kapcsolatos szabályszegéseken érték a teherautó- és buszvezetőket. Hasonló nagyságrendben fordultak elő műszaki-közlekedésbiztonsági hiányosságok is. A külföldi honosságú járműveket nagyobb arányban marasztalták el, mint a hazaiakat. A közlekedési hatóság a feltárt mulasztások miatt összesen közel 2 millió forint bírságot szabott ki.

A leginkább kirívó esetben egy Vas megyében feltartóztatott teherautó pótkocsijának alváza az erős rozsdásodás miatt mindkét oldalon deformálódott, megrepedezett, helyenként el is tört. A járművet balesetveszélyessége miatt azonnal kitiltották a forgalomból – tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

hirdetés