A Google a klímaválságra figyelmeztet a Föld napján

vízhiány, föld Fotó: Pixabay

A Google nyitólapján látható műholdképek a klímaválságra hívják fel a figyelmet, hogy a Föld napja alkalmából emlékeztessék a felhasználókat az emberi tevékenység éghajlatra és környezetre gyakorolt hatására.

A műholdfelvételek a Kilimandzsáró csúcsáról eltűnő gleccsereket, a Nagy-korallzátony fehéredését, a németországi erdőirtást és a grönlandi gleccserek olvadását mutatják – számolt be róla a The Guardian. A mai Google doodle négy gifből áll, amelyeket az Ocean Agency nonprofit szervezet által biztosított műholdfelvételek és fotók alapján készítettek, és amelyek a nap folyamán váltakoznak majd.

hirdetés

A sokkoló felvételek a tanzániai Kilimandzsáró csúcsáról visszahúzódó gleccsereket mutatják 1986 decembere és 2020 között, valamint a grönlandi Sermersooq gleccsereinek olvadását 2000 decembere és 2020 között. Más képek az ausztráliai Nagy-korallzátonyon a Lizard-sziget közelében készültek, és a korallfehéredést ábrázolják 2016 márciusa és 2017 októbere között, továbbá a németországi Elendben zajlott erdőirtást dokumentálják 1995 decembere és 2020 között.

“Szemünk előtt alakul át világunk fizikai megjelenése és élővilága, ezt hangsúlyozzák ezek a képek, ezért nincs vesztegetni való időnk” – fogalmazott Lesley Hughes éghajlati tanácsadó, a sydney-i Macquarie Egyetem biológiaprofesszora a korallfehéredésről szólva. A Google által közzétett képek a vállalat szerint “arra ösztönöznek mindenkit, hogy ha látszólag apróságot is, de tegyen valamit, ami segít Földünkön”.

Hughes szerint a képek jól tükrözik a legutóbbi klímacsúcs jelentését, és fontosak a figyelemfelkeltés szempontjából. Fontosnak tartja, hogy az embereket emlékeztessék rá, csak azért, mert szép nap van, az éghajlatváltozás nem tűnt el. Az Alphabet, a Google anyavállalata állítása szerint 2007 óta szén-dioxid-semleges, és azt tervezi, hogy 2030-ra már minden adatközpontját teljes egészében megújuló energiával fogja működtetni.

MTI