Emilia Romagna Nagydíj: Élen a Ferrarik az esős első szabadedzésen

A világbajnoki pontversenyben élen álló Charles Leclerc, a Ferrari monacói pilótája volt a leggyorsabb a Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíj pénteki első, esős körülmények között rendezett szabadedzésén.

hirdetés

A 24 éves versenyző mögött majdnem egy másodperces hátránnyal csapattársa, a spanyol Carlos Sainz Jr. végzett másodikként, míg a címvédő holland Max Verstappen (Red Bull) harmadik lett, de ő már majdnem másfél másodperccel volt lassabb, mint Leclerc. Jól teljesített viszont a nedves aszfaltcsíkon a két Haas – melyekben Ferrari-motorok dolgoznak -, Kevin Magnussen negyedik, Mick Schumacher ötödik lett a gyakorláson. A hétszeres világbajnok brit Lewis Hamilton (Mercedes) csupán 18. helyen végzett, márka- és honfitársa, George Russell pedig a 10. pozícióban zárta a szabadedzést.

Imolában rendezik az idei Forma-1-es szezon első sprintfutamos hétvégéjét az előzetesen tervezett háromból. Ez azt jelenti, hogy az időmérő edzést pénteken (ma) 17 órakor tartják, és ezen a szombat délután sorra kerülő 100 kilométeres sprintfutam rajtsorrendje alakul ki. A rövid távú versenyen nincs kötelező boxkiállás, viszont a tavalyi évtől eltérően az idén már nemcsak az első három, hanem az első nyolc helyezett kap világbajnoki pontot 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 elosztásban. A sprintfutam végeredményének megfelelően állnak majd fel a versenyzők a rajtrácsra a vasárnap 15 órakor kezdődő Emilia Romagna Nagydíjon.

Ez a lebonyolítás a három helyett csak két szabadedzést tesz lehetővé, a másodikat szombaton, a sprintfutam előtt rendezik meg. Tavaly még az a versenyző kapta meg az első rajtkockáért járó elismerést, aki a sprintversenyen diadalmaskodott, idénre azonban ezen is változtattak, a pénteki időmérő leggyorsabb pilótájáé lesz a pole pozíció a hivatalos statisztikában.

Eredmények, 1. szabadedzés (élcsoport):
————————————–
1. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 1:29.402 perc
2. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 1:30.279
3. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:30.867
4. Kevin Magnussen (dán, Haas) 1:32.439
5. Mick Schumacher (német, Haas) 1:32.988
6. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 1:33.012

A további program:
—————–
időmérő edzés 17.00
szombat:
2. szabadedzés 12.30
sprintfutam 16.30
vasárnap:
futam 15.00

MTI

hirdetés