Pszichoaktív anyaggal kereskedett egy férfi Kétegyházán, Méhkeréken és Gyulán

drog, kristály Illusztráció: Pixabay

Új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 34 éves büntetlen előéletű kétegyházi féri ellen. Ugyanebben a vádiratában a járási ügyészség egy 47 éves büntetlen előéletű méhkeréki férfival szemben is vádat emelt termesztéssel elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette miatt.

A kétegyházi férfi 2018 ősze és 2020 júniusa között ismeretlen forrásból új pszichoaktív anyagot tartalmazó, „kristály” néven ismert, bódító hatású szert szerzett meg azért, hogy azt fogyasztók részére értékesítse. A férfi a megszerzett új pszichoaktív anyaggal Kétegyházán, Méhkeréken és Gyulán kereskedett, abból több személy részére rendszeresen adott el; a férfi kereskedői tevékenysége a fogyasztók szélesebb körében ismert volt.

hirdetés

Volt olyan eset, hogy a férfi a kábító hatású szert 9 éves kisfiával küldte ki a házánál jelentkező fogyasztó részére, illetőleg olyan is többször előfordult, hogy a kisfiú alsónadrágjában rejtette el az értékesíteni kívánt új pszichoaktív anyagot, majd onnan vette ki és adta át az előre kiporciózott anyagot a vásárlók részére.

A férfi egyik vásárlója volt a másik terhelt, a méhkeréki férfi is. A nyomozás során a rendőrség 2020. június 10-én kutatást foganatosított a férfi méhkeréki házánál, amelynek során marihuána növény 50-60 cm tőmagasságú 10 db egyedét találták meg szárítva. A növényeket – melyek hatóanyaga kábítószernek minősül – a férfi az ingatlan udvarán lévő fóliasátorban termesztette saját fogyasztására.

A járási ügyészség a terheltek beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a „kristállyal” kerekedő kétegyházi terheltet végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a közügyek gyakorlásától, és a kereskedéssel elért 1,3 M Ft vagyoni előny erejéig vagyonelkobzást rendeljen el vele szemben.

A másik férfi vonatkozásában a járási ügyészég próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt azzal, hogy a bíróság a nyomozás során tőle lefoglalt növényeket és növény őrlőt kobozza el, illetőleg a terhelteket kötelezze a nyomozás során felmerült, 1 M Ft-ot kitevő bűnügyi költség megfizetésére is – tájékoztatta hírportálunkat dr. Berg Márta főügyész.