Békés megyében ügyeleti központ létesült az uniós projekt keretében

uniós Forrás: Katasztrófavédelem

Lezárult a KEHOP-1.6.0-15-2016-00009 azonosító számú, Iparbiztonsági távmérőhálózat továbbfejlesztése elnevezésű uniós projekt. A beruházás az országos radiológiai távmérőhálózat fejlesztése mellett célul tűzte ki a lakossági riasztó-tájékoztató rendszer kiépítését további veszélyes üzemek környezetében, a különböző riasztórendszerek egy platformra helyezését. Valamint a reagálási, döntési folyamatokat optimalizáló rendszer kialakítását. A projekt az Európai Unió 4 milliárd 800 millió forintos vissza nem térítendő támogatásából valósult meg a Magyar Állam társfinanszírozása mellett.

hirdetés

A projekt új radiológiai mérési technológiák telepítését, a mérési végpontok számának növelését, valamint a központi rendszerek megújítását tette lehetővé. A katasztrófavédelem tulajdonában lévő radiológiai monitoring távmérőhálózat már meglévő huszonhat állomására új meteorológiai mérőszondák kerültek. A projektnek köszönhetően harminc újgenerációs mérőállomást is telepítettek. Így már összesen százhatvan távmérőállomás, valamint négy új mobilizálható mintavételi pont működik az ország területén.

Az állomások mindegyike képes a csapadékmennyiség, a hőmérsékleti adatok, valamint a páratartalom és a légnyomás mérésére éppúgy, mint a szélirány és szélsebesség meghatározására. Az aeroszol-mérőegységek alkalmasak a levegőben szálló részecskéken megtapadt radioaktív anyagok kimutatására. Az adatok a mérőállomások többségéről tízpercenként érkeznek. Azonban riasztás esetén egyperces adatküldési gyakoriságra állnak át. Az állomások minimális karbantartási igény mellett folyamatos, automata üzemben dolgoznak. Biztonsági elemekkel, villámvédelemmel ellátottak, a helyi adatgyűjtő rendszer fejlesztésével pedig a hálózat már vezeték nélküli adatátvitelre is képes.

A pályázat keretében a mérési adatokat megjelenítő szoftver is megújult. Így egy modern, felhasználóbarát, térinformatikai alapú felület segíti az értékelőközpont szakembereinek munkáját. Az új szoftver térképen jeleníti meg a mérőállomásokat, folyamatosan mutatja a dózisteljesítmény-értékeket, jelezve, ha a mérési eredményekben változás áll be.

A teljes uniós projekt a radiológiai távmérőhálózat fejlesztésén túl célul tűzte ki különböző veszélyes ipari üzemek védelmi rendszerbe történő bevonását, a lakossági riasztó-tájékoztató rendszer nyújtotta szolgáltatások kibővítését, a különböző riasztórendszerek egy platformra helyezését, valamint a reagálási, döntési folyamatokat optimalizáló rendszer kialakítását.

A projekt egyik legnagyobb eredménye, hogy az eddig külön vezérléssel rendelkező lakossági riasztórendszerek, a radiológiai monitoring távmérőhálózat, valamint a Paks és harminc kilométeres körzetében telepített lakossági riasztó-tájékoztató végpontok immár közös felületről működtethetőek. Emellett újabb veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek is a lakossági tájékoztató és riasztórendszerbe kerültek. Jelentősen erősítve az üzemek környezetében élők biztonságát. A projekt részeként az üzemek környezetében 213 tájékoztatásra, riasztásra alkalmas szirénát, valamint 147 monitoring végpontot telepítettek a szakemberek. Hajdú-Bihar, Vas és Békés megyében pedig ügyeleti központ létesült – írja a katasztrófavédelem.

hirdetés