Idén is 10 fok alatti középhőmérséklettel zárt az április

jégre, télies Illusztráció: Pixabay

Utoljára 40 évvel ezelőtt fordult elő, hogy két egymást követő áprilisban is 10 fok alatt alakult országosan a havi középhőmérséklet – írja az Időkép.

hirdetés

Hasonlóan a tavalyi évhez, az idei április sem a melegrekordokról volt híres, sőt a hónap elején többfelé még síkvidéken is havazott, valamint két újabb hidegrekorddal “gazdagodtunk”. Április 3-án Kékestetőn mindössze -2,2 fokig melegedett a levegő, ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó legalacsonyabb maximum-hőmérséklet rekordja. Rögtön másnap reggel szintén Kékestetőn pedig -7,1 fokkal új országos hidegrekord született.

hirdetés

Bár voltak tavasziasabb periódusok is, gyakran érkeztek hidegfrontok, amelyek mögött alaposan visszaesett a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előzetes adatai alapján az április havi középhőmérséklet országosan 9,4 foknak adódott, amely nagyjából két fokkal marad el az 1991 és 2020 közötti 30 éves átlagtól. Így 2021 után az idei április is 10 fok alatti középhőmérséklettel zárt, utoljára 40 éve fordult ilyen elő. 1981 után 1982-ben alakult 10 fok alatt a hónap középhőmérséklete.

Hogy mennyire változékony hónapunk az április, az is jól mutatja, hogy 2018-ban, amikor is rekordmelegnek bizonyult, országos átlagban 15,6 fok volt a havi középhőmérséklet. Vagyis akkor több mint 6 fokkal volt melegebb, mint most.

hirdetés