Együtt, mégis külön mutatkoznak be Békés megye meghatározó művészei a Munkácsy Múzeumban

Munkácsy A kiállítás megnyitója. Fotó: Körös Hírcentrum

A napokban új időszaki kiállítás nyílt a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. A tárlat különlegessége, hogy összesen négy művész négy teremben látható munkáit foglalja össze.

A 70+70+75+77 = Csuta György, Szeverényi Mihály, Várkonyi János és Mészáros Sándor kiállítása változatosan mutatja be az alkotókat. Ki a legfrissebb, ki a korábbi képeit, alkotásait hozta el, mutatta meg a közönségnek. Szeverényi Mihály a Rell Lajos Terem II.-ben, Várkonyi János a Rell Lajos Terem I.-ben, Mészáros Sándor a Kolozsváry-Tevan Teremben mutatkozik be, képeik június 5-ig tekinthetőek meg. Csuta György munkái a Zsilinszky Mihály Teremben láthatóak május 29-ig.

hirdetés
Csuta György, Várkonyi János és Mészáros Sándor. Fotó: Körös Hírcentrum

A tárlattal kapcsolatban Várkonyi János kifejtette, két-három évvel ezelőtt még az azóta már elhunyt Ando György múzeumigazgatónál kérvényezték, hogy tarthassanak egy-egy kiállítást az intézményben. Akkor elindult a folyamat, azóta pedig Ando Györgytől Gyarmati Gabriella, a tárlat koordinátora vette át ennek a szervezését. Felkereste a festők műtermeit, a megyei művészekkel közösen összeállították a tárlatokat.

Bár az esemény közös, mégis mind a négy művész külön-külön teremben kapott lehetőséget a bemutatkozásra. Szerencse, hogy a múzeumnak ennyi erre alkalmas helyisége van, mert ugyan jók a kollektív kiállítások is, de így több képet, anyagot hozhattak mindannyian – emelte ki Csuta György. Ő például a 70. születésnapjához igazodva, bár véletlenül, de 70 képet hozott el.

Mészáros Sándor hozzátette, hogy az anyag összeállításában teljesen szabad kezet kaptak. Viszont Gyarmati Gabriellától azt a tanácsot kapta, hogy ő mint ritkábban kiállító művész adjon egy áttekintést az elmúlt évek munkásságáról. Így többek között egészen fiatalkori képek és divatrajzok, tervek is megtekinthetők Mészáros Sándortól a Kolozsváry-Tevan Teremben.

Szeverényi Mihály. Fotó: Körös Hírcentrum

Szeverényi Mihály ugyancsak az életműve néhány meghatározó alkotását hozta el a csabai múzeumba. Például az evangélikus nagytemplom oltárképének megfestése életre szóló élmény volt a számára, ehhez számos tanulmány készült, amelyek közül egy szintén helyet kapott az intézményben. Ebből is látszik, hogy szívesen választja a szakrális témákat, a teremtés történetét, a földi és égi világ kapcsolatát igyekszik megjeleníteni. 17 képet tudott elhozni összesen, mivel főként nagy méretű alkotásokat készít. Leginkább az újabb festményekből szemezgetett, egy-egy régebbivel kiegészítve.

hirdetés