Torna: Éremeső a Gymnasiadén

Gymnasiadén Fotó: Magyar Torna Szövetség

A csütörtöki női érmekkel együtt összesen hat medáliát nyertek a magyar tornászok a normandiai Gymnasiadén. A hölgyeknél felemáskorláton Makovits Mirtill és Makai Lilla révén arany- és ezüstérmmel gazdagodott a magyar csapat. Mayer Gréta ugráson szerzett bronzot. A fiúknál Závory Szilárd nyújtón lett harmadik.

A szerenkénti döntők délelőtti etapjában a lányok ugráson kezdtek. Draskóczy Imre szövetségi kapitány helyszíni beszámolója szerint mindkét finalista, Szujó Hanna és Mayer Gréta is szép ugrásokat mutatott be. Szujó Hanna végül 12.225 ponttal ötödik, míg Mayer Gréta 12.650 ponttal harmadik lett. Következett a felemáskorlát, ahol Makai Lilla és Makovits Mirtill révén két döntősért szoríthattunk. Megismétlődött a 2020-as mersini felnőtt Európa-bajnokság eredménye. Két magyar lány végzett az élen, Makovits Mirtill (12.700) első, Makai Lilla (12.400) második lett. A délutáni finálékban is érdekeltek voltak a magyar tornászok: gerendán Szujó Hanna 12.350 ponttal lett negyedik, megelőzve Makovits Mirtillt (12.250). A záró szer a talaj volt. Ha nem is sokkal, de Szujó lemaradt a dobogóról (12.150, 4. hely), Mayer Gréta pedig belehibázott az egyik sorába, így 11.700 ponttal hetedikként fejezte be a versenyt.

hirdetés

A fiúknál öt magyar döntős volt: Zámbori Zala lólengésen maradt le hajszálnyival a dobogóról (11.800; 4. hely). Mentovai István gyűrűn hatodik (12.250), Juhász Balázs korláton nyolcadik (11.400), míg nyújtón a negyedik (12.400) helyen végzett. Arról, hogy a fiúk ne érem nélkül térjenek haza, Závory Szilárd gondoskodott, aki a haramdik helyet szerezte meg nyújtón (12.450).

Érdekesség, hogy ezt a Gymnasiadét eredetileg a 2020-ben rendezték volna meg. A Covid miatt azonban el kellett tolni, így viszont az itt résztvevő tornászok közül már sokan felnőttnek számítanaka nőknél, ezért a FIG felnőtt szabályzata szerint pontozták őket. Ezzel természetesen nemcsak a mieink voltak így, több nemzetből szerepeltek olyan tornászok, akik már felnőttnek számítanak.

A magyar delegáció a női egyéni összetett és a női csapat mellett négy szerenkénti éremmel gazdagodott.

Draskóczy Imre szövetségi kapitány így foglalta össze a megmérettetést: “Összességében elégedett vagyok, és nagyon büszke arra, hogy a kinti körülmények, a sok utazás mellett nagy rontás nem volt, és szépen tornáztak a lányok. Ez a verseny a felnőtt Európa-bajnokság szempontjából is hasznos volt. A nap csúcspontja mindenképpen a felemáskorlát volt, hiszen megismétlődött a mersini Eb-finálé: itt is két magyar tornász állt a dobogó tetején. Makovits lett az első, Makai a második. Mindketten szép gyakorlatot csináltak, őszintén felemelő volt magyarnak lenni.

Gerendán volt több apró rontás, így ott nem nyertünk érmet, ahogy talajon sem, de jó gyakorlatok voltak, apróbb hibákkal. Ez egy jó verseny volt, egy kiváló felkészülési lehetőség a későbbi viadalokra. Ebbe a korosztályba tartozott Szilágyi Nikolett is, de az edzőjével egyeztetve úgy döntöttünk, inkább a jövő heti várnai Világkupán vesz majd részt. Folytatódik a felkészülés az Eb-re, a keret kijelölése pedig a nemzetközi versenyeken elért eredmények alapján történik majd jelölés alapján.”

Puskás Jenő, utánpótlás szövetségi kapitány így értékelt: “Erről a versenyről sem térünk haza érem nélkül, ez mindenképpen pozitív. Elégedett vagyok a csapattal, a finálék számával és a helyezésekkel, bár előzetesen nem ezekkel a döntőkkel számoltunk. Készülünk tovább az ifi-Eb-re. Szerencsére jó hírek érkeztek a mostani versenyt sérülés miatt kihagyó Molnár Botondról. Többször is mondtam már, ennek ez a korosztálynak a Covid miatt ez volt az első nagy versenye. Készülünk tovább egy 10-12 fős kerettel az Eb-re és az EYOF-ra.” – adta hírül a Magyar Torna Szövetség.