Zelenszkij menesztette Harkiv megye “önző” nemzetbiztonsági vezetőjét

Az orosz erők vasárnap a Donyec-medencében, a Sziverszkij Donec két partján fekvő Szeverodoneck és Liszicsank városát ostromolták heves tüzérségi tűzzel. Zelenszkij ukrán elnök a Telegram-csatornáján bejelentette, hogy menesztette az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Harkiv megyei vezetőjét. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap az orosz invázió február 24-i kezdete óta először látogatott a keleti frontvonalra, Harkivba.

hirdetés

A szüntelen tüzérségi tűz alatt lévő Szeverodonecket “az ellenség rohamozza” – áll az ukrán vezérkar egyik vasárnapi közleményében. A helyi hatóságok szerint az orosz erők az ostromot utcai harcokkal folytatják. A városban a háború előtti százezer lakosból mindössze tizenkét-tizenhárom ezren maradtak.

hirdetés

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó szerint Liszincsanszkban “súlyosan romlott” a helyzet. Egy lövedék egy lakóházba csapódott be, egy kislány a helyszínen meghalt, négy másik embert kórházba szállítottak. A városban leromboltak egy mozit és huszonkét lakóházat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap az északkelet-ukrajnai Harkivba, Ukrajna második legnagyobb városába látogatott, ahonnan Moszkva az utóbbi hetekben kivonta az erőit, hogy máshová csoportosítsa át.

„Harkivban és a térségében 2229 ház omlott össze. Helyreállítjuk, átépítjük, visszahozzuk ide az életet. Harkivba és minden más városba és faluba, amelyet elért a baj” – mondta az elnök a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett videóban. A videófelvétel szerint az államfő katonákat tüntetett ki, megtekintette a városban lerombolt infrastruktúrát és az orosz hadsereg által hátrahagyott, kiégett katonai járműveket.

Zelenszkij a Telegram-csatornáján közzétett videóban bejelentette, hogy menesztette az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Harkiv megyei vezetőjét. „Jöttem, láttam és felmentettem a biztonsági szolgálat megyei vezetőjét, mert a háború első napjaitól nem a város védelméért dolgozott, hanem csak saját magára gondolt” – mondta az elnök.

Zelenszkij 2020 márciusában nevezte ki a most menesztett Roman Dugyint a megyei biztonsági szolgálat élére.

hirado.hu

hirdetés