A kormány beterjeszti a háborús veszélyhelyzeti intézkedések meghosszabbítását

Orbán Viktor, oltások, könnyítésről Orbán Viktor / Fotó: Facebook (archív)

A kormány az Országgyűlés elé terjeszti a háborús veszélyhelyzeti intézkedések meghosszabbítását – tájékoztatta a Kormányzati Tájékoztatási Központ pénteken az MTI-t.

Felidézték: az elhúzódó ukrajnai háború miatt a kormány május 25-i hatállyal háborús veszélyhelyzetet hirdetett. Ez a különleges jogrend segíti, hogy a kormány gyors és határozott döntéshozatallal, jogszabályalkotással tudjon reagálni a háború okozta biztonsági, humanitárius és gazdasági következményekre, ilyenek például a honvédelmi és rezsivédelmi intézkedések is – emelték ki.

hirdetés

“A kormány célja, hogy megőrizze Magyarország békéjét és biztonságát, és megvédje a magyar gazdaságot és lakosságot a háború okozta gazdasági, inflációs és energiaválság káros hatásaitól” – fogalmaztak, hozzátéve: az ezt szolgáló kormánydöntésekről, rendkívüli intézkedésekről a veszélyhelyzethez kapcsolódó külön kormányrendeletek rendelkeznek.

Emlékeztettek arra, a kormány létrehozza a rezsivédelmi alapot, amely védi a családokat az egyre jobban emelkedő energiaárak költségeitől, úgy, hogy az emelkedő kamatok és árak révén a bankok és a nagy multicégek extraprofitját ide kell befizetni. Továbbá létrejön a honvédelmi alap, amely a honvédség megerősítésének költségeit szolgálja – közölték.

“Ahogy a kormány már korábban vállalta, megvédi a családokat, a nyugdíjasokat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést az elhúzódó háborús helyzetben” – szögezték le. A kormány most a különleges jogrendben alkotott rendeletei hatályának meghosszabbítására tesz javaslatot az Országgyűlésnek, ezzel is biztosítva az intézkedések jogszabályi erejét és felhatalmazását.

A javaslat elfogadásával az Országgyűlés felhatalmazást ad a kormánynak a további intézkedésekre és rögzíti, hogy az Országgyűlés a törvényjavaslat hatálybalépéséig megalkotott, rendkívüli intézkedéseket tartalmazó kormányrendeleteket megerősíti – írták. Ezáltal az Országgyűlés politikailag elismeri a kormánynak a háború, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárítása érdekében megtett lépéseit – olvasható a közleményben.