Minden békési oktatási intézményben megtalálható az EPIPEN életmentő gyógyszer

Fotó: Körös Hírcentrum

Minden békési iskolában, óvodában, bölcsődében megtalálható az EPIPEN életmentő gyógyszer.

hirdetés

A 24 darab EPIPEN toll beszerzéséről Békés Város Képviselő-Testülete 2022. március 24-i ülésén döntött a frakció kezdeményezésére, mintegy 316.000 forint összegben. Az előre töltött, steril oldatot tartalmazó injekciós készülékek életet menthetnek a súlyos allergiás reakciók illetve az anafilaxia fellépésének veszélye esetén.

hirdetés

Kálmán Tibor a település polgármestere elmondta, bízik abban, hogy soha nem kell használni ezeket az eszközöket, ugyanakkor ha baj van, azonnal kéznél lesz a segítség.

Dr. Tamási Adrien elmondta, Békés városában ételallergiás gyermekről jelenleg nem tudnak. Allergiás reakciót válthat ki például a mogyoró, dió, pisztácia, kagyló, de még az eper is. Ez utóbbinál a legtöbb esetben csak bőrkiütés alakul ki. Anafilaxiás sokkot okozhat még a méhcsípés, vagy a darázscsípés is.

Mint mondta, fontos, hogy a szülők tájékoztassák a háziorvost és a nevelőket, ha a gyermekük esetében felmerül az allergia gyanúja. Ezt később ki lehet vizsgálni, a megfelelő diagnosztika pedig életet menthet. A doktornő ismertette továbbá a megjelent pedagógusokkal, illetve oktatást-nevelést segítő szakemberekkel az allergiás reakció fő tüneteit, illetve az EPIPEN használatát, valamint elmondta azokat a teendőket, amelyeket feltétlenül el kell végezni az eszköz használatakor.

Fotó: Körös Hírcentrum
EPIPEN kiosztása Békésen
Fotó: Körös Hírcentrum

hirdetés