Másodfokú riasztásokat adott ki a meteorológiai szolgálat zivatarveszély miatt

zivatarokra, jégkármérséklő, hőség, Zivatarveszély, másodfokú, hőség, Zivatar, borús, jégkármérséklő, napsütés, felmelegedés, hidegfront, időjárás, zivatar, vihar, szél, felhőszakadás Illusztráció: Pixabay

Zivatarveszély miatt Vas megye több járására másodfokú riasztást adott az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken késő este. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint az ország többi területén is adhatnak ki figyelmeztetést a zivatarveszély miatt, de várhatóan csak elsőfokút.

Kiemelték: az esti, éjszakai órákban hidegfront vonul át az országon, hatására a nyugati és délnyugati területeken, valamint a Dunától keletre is egyre nagyobb területen erősödhet a zivatarhajlam. Az erősebb cellákat viharos széllökések, jégeső és intenzív csapadék kísérheti. A nyugati határvidéken alacsony valószínűséggel heves zivatar is kialakulhat erősen viharos szélrohamok kíséretében.

hirdetés

Szombaton a késő délelőtti óráktól az ország keleti, északkeleti felén ismét fokozódik a zivatartevékenység, majd a délutáni órákban az Északi-középhegység nyugati területein és az Alföldön is lehet számítani zivatarok kialakulására. A cellákhoz főként felhőszakadás, valamint viharos széllökések társulhatnak, de jégeső is előfordulhat. Elsősorban az Északi-középhegységben és az Alföld északi részén komolyabb felhőszakadásokra is van esély, ezeken a területeken a rövid idő alatt lehulló csapadék mennyisége akár az 50 millimétert is meghaladhatja – fejtették ki.

Szombatra Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyére a zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt is másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Zivatarveszély miatt az ország többi területére, a felhőszakadás veszélye miatt pedig Békés, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Kiemelték továbbá, hogy szombaton a Dunántúl nyugati, északnyugati felén mérséklődik a meleg. Keletebbre ugyanakkor továbbra is meghaladja a napi középhőmérséklet a 25, az Alföldön nagy területen a 27 Celsius-fokot. A hőség miatt szombatra másodfokú figyelmeztetést adtak ki Budapestre, valamint Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére, elsőfokút pedig Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Nógrád és Tolna megyére.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az UV-B sugárzás országszerte elérheti a nagyon erős, néhol az extrém szintet. Az előrejelzés szerint az érkező hidegfront nyomán pár fokkal visszaesik a hőmérséklet. De keleten így is több helyen 35 fok felett alakul a csúcsérték. A hétvégén többfelé várhatók záporok, néhol heves zivatarok is – írja az MTI.