Nyolc havi nyugdíj után jár az emelés júliusban

nyugdíjas, 13. havi, adó-visszatérítés, minimálbérrel, hitelmoratórium, 13. havi, munka, fizetés, forint, pénz Fotó: Pixabay

Ebben a hónapban érkezik az évközi nyugdíjemelés, amikor mintegy 2,5 millió nyugdíjas együttesen 184 milliárd forint pluszpénzt kap. A januártól júniusig terjedő, visszamenőlegesen járó emelést a nyugdíjasok egy összegben, az aktuális, július havi emelt nyugdíjukkal együtt kapják meg – tájékoztatta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t vasárnap.

A nyugdíjasok júliusban már a 3,9 százalékkal emelt összegben kapják a havi ellátásukat. Ezzel egy időben megkapják a január-júniusi, tehát 6 havi nyugdíjuk, illetve a 13. havi nyugdíjuk 3,9 százalékos különbözetét is. Vagyis a címzettek összesen nyolc havi nyugdíj után kapják meg a növelést – összegezte az államtitkár. Aki bankszámlára kérte az utalást, annak július 12-én kerül az összeg a bankszámlájára. Aki postai úton kapja, annak a szokásos naptári napon viszi a postás.

Tállai András emlékeztetett, hogy minden év elején az infláció tervezett mértékével nőnek a nyugdíjak. Idén 5 százalékos volt ez az emelés, de – tekintettel a nemzetközi energiaválságra és az elhúzódó háborúsválságra – ennél magasabb emelésre van szükség. És ezt az érintetteknek sokkal hamarabb kell megkapniuk, mint ahogy a nyugdíjtörvény előírja – szögezte le Tállai András. A nyugdíjtörvény szerint, ha az éves várható infláció magasabb az előzetesen tervezettnél, vagyis a januári emelésnél, akkor novemberben kell, hogy folyósítsa az állam az érintetteknek a januárra visszamenőleges kiegészítő emelést. Ám a kormány, ahogy tavaly, úgy idén is korábban lép. Így már júliusban évközi, kiegészítő nyugdíjemelésben részesülnek a jogosultak – tette hozzá.

Forrás: MTI