Gulyás: a magyar gazdaság alapjai stabilak és erősek

A piacokon vagy a forint árfolyamán látszó nehézség ellenére a magyar gazdaság fundamentumai stabilak és erősek – mondta a Kormányinfón csütörtökön a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely ezt azután közölte, hogy a kabinet a szerdai ülésén értékelte a magyar gazdaság és költségvetés helyzetét. Kifejtette: a legfrissebb, májusi ipari termelési adat 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, szinte teljes a foglalkoztatottság, és a kormány minden olyan intézkedést megtett, ami a költségvetés stabilitásához kell. Így a hiánycél idén és jövőre is tartható – fűzte hozzá a miniszter.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy előrehaladtak a tárgyalások az Európai Bizottsággal a helyreállítási alap folyósításáról. A kormány négy fontos területen fogadta el a bizottság álláspontját.

Magyarország akár uniós, akár nemzeti forrásból ír ki pályázatot, egyaránt 15 százalék alá viszi az egyszereplős közbeszerzések arányát – emelte ki a miniszter. Hozzátette: a kabinet azt is elfogadta, hogy a korrupciós büntetőügyekben az ügyészség döntésével szemben legyen helye bírósági jogorvoslatnak, valamint azt is, hogy a kormány által kezdeményezett jogalkotásnál nagyobb teret adnak a társadalmi konzultációnak és csökkentik a gyors jogalkotási lehetőségek arányát.

Azt a bizottsági ajánlást is elfogadta a kabinet, hogy az uniós források jelentős részét az energiafüggetlenség növelésére kell fordítani – mondta. Gulyás Gergely kijelentette: a kormány célja, hogy a bizottság javaslatait elfogadva a lehető leggyorsabban megállapodjon. Eközben azonban a magyar baloldal képviselői intenzíven lobbiznak azért, hogy megakadályozzák a megállapodást – jegyezte meg a politikus.

Fotó: Budapest, 2022. július 7. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. július 7-én. MTI/Illyés Tibor