Elfogadta a Parlament a kata módosításáról szóló törvénymódosítást

koronavírus Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Kedden kivételes eljárás keretében elfogadta az Országgyűlés a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvénymódosítást, amit a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be – írja az Index.

Kedden a napirend előtti felszólalásokat is meghatározta a kata módosításáról szóló diskurzus, majd ezt követően következett a vita a hétfőn benyújtott törvényjavaslatról. Eközben a parlamenten kívül, a Kossuth Lajos téren tüntetés szerveződött a törvénymódosítás ellen.

hirdetés

A parlamenti vitát Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkárának nyitóbeszéde vezette fel, majd az ellenzéki képviselők egyöntetűen arra szólították fel a kormányt, hogy vonja vissza a kata módosítására beterjesztett törvényjavaslatot.

A Parlament kedden 120 igen, 57 nem és 1 tartózkodó mellett megszavazta a kata módosításáról szóló törvényjavaslatot.

A lap azt írja, a törvénymódosítás szerint minden érintett vállalkozásnak nyilatkoznia kell majd az adóhatóság felé arról, hogy megfelel-e az új feltételeknek, és kisadózó tételes adóalanyként folytatja-e majd. Erre pedig augusztus elsejétől szeptember 25-ig lesz lehetőség. A legjelentősebb változás, hogy a jelenleg nagyjából 450 ezer katás adózó jelentős része szeptembertől másik adózási megoldás után kell nézzen, hiszen a kata a továbbiakban csak a magánszemélyek számára szolgáltató, vagy terméket értékesítő főállású egyéni vállalkozók számára lesz elérhető. Kivéve a Taxis vállalkozásokat.

A megszavazott törvénymódosítás szerint kikerülnek ebből a rendszerből a mellékállásban dolgozó rokkantak és a nevelőszülők mellett a saját tulajdonú ingatlan-bérbeadásból jövedelmet szerzők is. Továbbá azok, akik a bt.-jükkel választották a katás adózást, akit adószámtörléssel vagy felfüggesztéssel sújtott az adóhatóság a bejelentés évében, vagy a megelőző 12 hónapban, az nem választhatja a katás adóalanyiságot.

Valamint a számla- és nyugtaadás elmulasztásáért, feketemunkás foglalkoztatásáért, illetve igazolatlan eredetű áru forgalmazásáért megbírságolt vagy jövedéki bírsággal sújtott katás vállalkozások. Végezetül pedig kikerülnek a naptári év utolsó napján több mint 100 ezer forint végrehajtható adótartozással rendelkező korábbi katás vállalkozások.

Szintén fontos változás, hogy ha a katás vállalkozó cégnek számláz, azt be kell jelentenie a NAV felé, és ez azzal jár, hogy azonnal kikerül a katás adózói körből.

Akik szeptembertől már nem felelnek meg az új katás feltételeknek, a törvénytervezet szerint a NAV augusztus 15-ig közzéteszi, hogyan jelentkezhetnek át a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti átalányadózó egyéni vállalkozóvá. A kényszerű átállásról szóló nyilatkozat október 31-ig tehető meg. Az átállást követően azonban számolniuk kell azzal is, hogy januárban részletes vagyonleltárt kell készíteniük.