Rendszámtáblákkal trükköztek, lebuktak

autó, műszerfal, ittas vezetés, halálos baleset Kiemelt kép illusztráció!

A Békési Járási Ügyészség a 27. héten két ügyben is vádat emelt egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette miatt olyan járművezetők ellen, akik személyautók rendszámtábláival trükköztek.

hirdetés

A járási ügyészség az egyik ügyben egy büntetett előéletű 36 éves mezőberényi férfival szemben emelt vádat, aki 2022. június 18-án, Köröstarcsán egy forgalomból kivont személygépkocsival közlekedett; több közlekedési szabálysértés elkövetése miatt rendőri intézkedésre került sor vele szemben, amelynek során az intézkedő rendőrök az autó első és hátsó rendszámtábláit elvették. A férfi azért, hogy a használatában lévő gépkocsival továbbra is részt vehessen a közúti közlekedésben, és az újabb közlekedési szabálysértési felelősségre vonást elkerülje, az intézkedést követő napokban a gépkocsira olyan rendszámtáblákat szerelt fel, amelyeket a hatóság az egyik mezőberényi közterületen huzamosabb ideje magára hagyott személygépkocsira adott ki, és amelyeket a terhelt ismeretlen körülmények közök szerzett meg.

Ezt követően a férfi az idegen rendszámtáblákkal felszerelt autóval közlekedett, de nem sokáig: 2022. június 25-én, Mezőberényben közlekedési szabálysértés miatt ismételten intézkedés alá vonták. Az intézkedő rendőrök észlelték, hogy a terhelt által használt autóra idegen hatósági jelzések kerültek elhelyezésre, ezért a férfival szemben feljelentést tettek.

A másik ügy terheltje egy 33 éves szintén büntetett előéletű biharnagybajomi férfi, aki 2022. április 14-én, Medgyesegyházán vásárolt egy forgalomból kivont személygépkocsit, majd azzal hazafelé indult biharnagybajomi lakóhelyére, azonban útközben, még Medgyesegyházán rendőri intézkedés alá vonták érvénytelen hatósági engedéllyel való közlekedés szabálysértése miatt. Az intézkedés során a rendőrök a gépkocsi első és hátsó rendszámtábláját lefoglalták.

Ezt követően a terhelt a gépkocsit visszavitte az eladóhoz és a vételárat visszakapta. A történet azonban itt nem fejeződött be, az eladó ugyanis 2022. június 22-én telefonon felhívta a terheltet és ismételten megvételre kínálta neki a gépjárművet. A férfi a gépkocsi ismételt megvásárlása mellett döntött.

Ezt megelőzően azonban – mivel tudta azt, hogy a megvásárolni szándékozott autó hatósági jelzéssel már nem rendelkezik, azért, hogy az újabb szabálysértési felelősségre vonást elkerülje – leszerelte az általa üzemben tartóként birtokolt, de a forgalomból szintén kivont másik személygépkocsiról annak első és hátsó rendszámtábláit, majd amikor Medgyesegyházán másnap ismételten megvásárolta az autót, arra a leszerelt rendszámtáblákat felszerelte, és a gépkocsit vezetve elindult haza. Köröstarcsa és Mezőberény között, a 47. számú főúton ismét közúti ellenőrzés alá vonták, amelynek során az intézkedő rendőrök megállapították, hogy az autón idegen rendszámtáblák vannak.

A járási ügyészség mindkét ügyben arra tett indítványt, hogy a bíróság a cselekményeiket beismerő sofőröket az ügy iratai alapján, tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzéssel ítélje el; az első terhelt esetében próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki, míg a másik férfit közérdekű munka büntetésre ítélje – tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

hirdetés