Gulyás: míg egy katás havi 50 ezer, egy ápolónő átlagosan 184 ezer forint adót fizet

Nem fogadható el az, hogy míg egy katás havi 50 ezer forint adót fizet úgy, hogy munkaviszonyt vált ki, egy ápolónő pedig átlagosan havi 184 ezer forintot – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán a Kormányinfón.

hirdetés

Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva emlékeztetett: 2012-ben a katáról szóló önálló törvény elfogadásakor – amelyet akkor egyetlen ellenzéki párt sem szavazott meg – a kormány célja az volt, hogy a lakossági szolgáltatást végző kisvállalkozóknak vezessenek be egy átalányadót.

hirdetés

Tájékoztatása szerint az első százezer katázó kilencven százaléka ebbe a körbe tartozott, azonban a Pénzügyminisztérium adatai szerint a katázók kétharmada ma már munkaviszonyt vált ki. A szabályozás lehetőséget adott az eredeti cél kijátszására, és ezt most megszüntette a kormány – közölte a tárcavezető.

Fotó: Budapest, 2022. július 13. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. július 13-án. MTI/Kovács Tamás

 

Kapcsolódó tartalom:

hirdetés