Mestervizsgára készül négy Békés megyei festő

Több oka is van, hogy újra iskolapadba ülnek. Szeretnének megismerkedni az újdonságokkal és szívesen válnának oktatóvá. Ezzel gondolnak a jövőjükre is, hiszen lehet, hogy nem tudnak hetvenévesen létrázni, tanítani viszont akkor is lehet. A mesterképzéseket a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezi és tartja.

Ebben az évben negyven szakember vehet rész az Innovációs és Technológiai Minisztérium által támogatott mesterképzéseken, de önköltségesen tanfolyamra bárki jelentkezhet. Békés megyében pillanatnyilag autószerelő, festő, mázoló és tapétázó, kőműves, fodrász, kézápoló és körömkozmetikus, speciális lábápoló, illetve villanyszerelő mesterképzés folyik. A támogatott képzésen résztvevők a teljes költség húsz százalékát fizetik, ez idén 84 ezer forint. Az önköltséges résztvevők ennél valamivel többet állnak, cserébe készülhetnek egyénileg is, nem kötelező a képzésen való részvétel, csak vizsgázniuk kell.

hirdetés

Földi László, Hajdu Imre, Kerepeczki Zalán és Tóth László is egyetértettek abban, hogy bár egyikük sem festőnek készült óvodás korában, csak az élet hozta így, ma már örülnek, hogy így alakult. Nemcsak jó festő-mázolók szeretnének lenni, hanem gyakorlati oktatók is. Az elméleti oktatás lehet, hogy kicsit szokatlanabb, a gyakorlat ezt viszont kompenzálja.

mestervizsga
mestervizsga
mestervizsga
mestervizsga

– Mindig lehet valami újat tanulni, most például az új eljárásokkal ismerkedtünk meg, mint fakéreg minta, cuppantott festés, téglautánzat, márványfestés. Mindenki szabadon dönt, hogy a mestervizsgára mit szeretnének beadni – mondta Hajdu Imre. Szabó Sándor oktató elmondta, a mesterjelöltek, azon túl, hogy kiváló szakemberek, motiváltak, nem kell tanulásra buzdítani őket, hiszen önszántukból vállalták, hogy hetente kétszer iskolapadba üljenek. És ennek megfelelően részt is vesznek az órákon, nem akarnak lógni. Az oktatás májustól október végéig tart, a vizsgára novemberben kerül sor.

Mindenkinek más a célja viszont. Van, aki szeretne lépést tartani a korral, megismerkedni a modern anyagokkal. Hajdu Imre a jövőre gondol, 70 évesen már nem fog tudni napi szinten létrázni, ellenben szívesen foglalkozna fiatalokkal. Tóth László szerint szakmán belül is rangot jelent a mester szint, így mást is erre biztat.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál a mesterképzéssel kapcsolatos kérdésekben a 66/324-976 és a 30/590-0088-as telefonszámon lehet érdeklődni. Szakképzési munkatársunk nemcsak festő, hanem bármelyik más szakma mesterképzésben szívesen segít.

Forrás: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Fotó: Fotó: Pintér Vince/BMKIK