Vádat emeltek egy csorvási férfi ellen, aki a gyermekeit és a volt élettársát is rendszeresen bántalmazta

battonyai, állatkínzás Füzesgyarmat ,orosházi, Gyulán, Pénztárcát, rendőrök, Garázdaság, elütötték, lopott mobiltelefont, Online vásárlás, Szeghalmon, őrizetbe, Súlyosan megsérült, külföldi, medgyesegyházi, tűzifát, kábítószert, csorvási, Újkígyóson, Kevermesen, Kétegyházán, kétegyházi, rá akart ijeszteni, Dombiratoson, Békésen, kerékpáros, félmeztelenül, Motoralkatrészeket, Eleken, lopási, Medgyesegyházán, szomszédja, Kondoroson, prostitúcióra, lőkösházi, Levélben, Mezőberényben, Kétegyházán, Füzesgyarmaton, Orosházán, Bélmegyer, Testi sértés, békési, Nagybánhegyesen, Csorváson, személygépkocsinak, gyulai, Körözés, Újkígyóson, parkoló, bejárati, Lőkösháza, gyomaendrődön, segédmotoros, közokirat, Gyulán, fiú, rendszámtáblák, Csanádapácán, Mezőhegyesen, kábítószer, vésztőn, battonya, Bucsán, hamis, balesetnél, Dombegyházán, sérültek, szabálysértés, Körösnagyharsányban, Sarkadon, lopás, Szeghalmon, vágott, Geszten, Szeméremsértés, békési, Békéscsaba, mezőgyánban, Szarvason, gyulán, dobozon, alvó, pszichoaktív, húsdarálót, őrizetbe, Dobozon, eltűnt, kerékpárlopás, lopás, sikkasztás, őrizetbe, ittasan, kábelt, Szájmaszkokkal, közlekedési, Édesanyja, Körösladányban, gerendási, dobozon, szarvasi, internetes, eleken, Budapestet, rongálás, bankkártyával, Eleken, Dévaványán, Őrizetbe, közlekedési, kerékpárt, Kamuton, szalagkorlátnak, nyomravezetői, gádoroson, füzesgyarmaton, körösladányban, lopással, kábítószer, eleken, Garázdaság, Törökszentmiklóson, dobozon, garázsokat, tótkomlóson, 15 éves, Köröstarcsán, szabálysértési, sarkadi, békésen, börtönben, Szabadkígyóson, baleset, tótkomlósi, ittas, nő, telephelyekre, Békéscsabán, idős, zsaroltak, orosházán, békéscsabai, fogolyszökés, orosházi, dobozi, rendőrnap, lopás, magyarbánhegyesi, battonyán, békéscsabán, battonyai, állatkínzás Gerendáson, jogosítvány nélkül vezetett Illusztráció: Pixabay.com

A Békéscsabai Járási Ügyészség 2 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés bűntette miatt emelt vádat egy 45 éves büntetlen előéletű csorvási férfi ellen, aki nevelési és gondozási kötelezettségének megszegésével súlyos mértékben veszélyeztette kiskorú gyermekei testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését.

hirdetés

A férfi és volt élettársának kapcsolatából 2009-ben egy kislány, 2011-ben egy kisfiú született. A szülők élettársi kapcsolata 2018-ban végleg megszakadt, és a gyermekek feletti szülői felügyeleti jogot kizárólagosan az apa gyakorolta a Békéscsabai Járásbíróság egyezséget jóváhagyó végzése alapján. Az anya a végzés értelmében minden második héten hétvégén elvihette volna a gyermekeket kapcsolattartás céljából, a bíróság előtt kötött megállapodás azonban nem működött a szülők között, mert az apa önhatalmúlag döntötte el, hogy a gyermekek mikor mehettek kapcsolattartás céljából az édesanyjukhoz. A férfi és a nő között évek óta konfliktusos a kapcsolat: a terhelt ugyanis nem tudta feldolgozni, hogy volt élettársa elhagyta őt és mással létesített párkapcsolatot, míg az édesanya nem tudott beletörődni abba, hogy a gyermekeket nem ő neveli, hanem a terhelttel élnek.

hirdetés

A gyermekek 2018-tól kezdődően – 9 és 7 éves koruktól fogva – rendszeresen szem- és fültanúi voltak annak, hogy a terhelt tettleg bántalmazta édesanyjukat, őt a gyerekek előtt becsmérlő, obszcén jelzőkkel illette, illetve több ízben megfenyegette, miszerint megöli, lapáttal agyonüti, elássa, elvágja a torkát. Előfordult olyan, hogy a férfi a gyerekek előtt, Csorváson, az általános iskola előtt pofozta meg volt élettársát, máskor az autóbuszmegállóban bántalmazta a nőt: fojtogatni kezdte és a megállóban várakozó személyeknek kellett közbelépniük a további tettlegesség megakadályozása érdekében.

A férfi biztosította ugyan a kiskorú sértettek alapvető fizikai szükségleteit, azonban feszültséggel teli, mérgező légkörben nevelte őket, amelyben a testi fenyítés a gyermeknevelés megengedett eszköze. A gyermekeket napi szinten szidalmazta, ha az iskolában rosszul teljesítettek vagy a tőlük elvárt házimunkát nem végezték el, őket trágár kifejezésekkel illette. Ezen felül havi rendszerességgel megütötte nevelési célzattal a gyermekekeit, a fejükön, az arcukon, előfordult, hogy bakanccsal a kislány combjába taposott, időnként a volt élettársa irányába felgyülemlett dühe is a kiskorú sértettek indokolatlan verbális és fizikai bántalmazásába torkollott.

Az édesanya, abban a tudatban, hogy a férfi már elment dolgozni, 2021. június 01-jén a kora reggeli órákban megjelent a férfi lakóhelyén, hogy a gyermekeivel találkozzon és – szokása szerint – az iskolába indulásukat segítse. A férfi azonban otthon tartózkodott és szóváltásba keveredett volt élettársával, amelynek során rugdosni kezdte a nőt, többször háton ütötte, valamint a nyakát szorongatta. A kislány szemtanúja volt mindennek, és édesanyja védelmére kelt; erre a férfi őt is többször arcon és tarkón ütötte, illetőleg meg is rúgta. A nő kimenekült a lakásból és értesítette a rendőröket; a kiérkező rendőrök pedig mentőt hívtak a kislányhoz. A kislány a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló testi sérüléseket szenvedett, de lelki sérülései súlyosabbak voltak: két nap múlva az alkarját egy tapétavágóval megvagdosta. Az esetet követően a gyámhivatal elrendelte mindkét gyermek védelembe vételét.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje és tiltsa el őt minden olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végezné, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban állna. A nyomozás során felmerült 500.000.-Ft-ot meghaladó bűnügyi költséget is neki kell majd megfizetnie az ügyészség indítványa szerint – tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

hirdetés