Markáns hidegfront hoz jelentős lehűlést, zivatarokat szombaton

Változékony, időjárás, napsütés, hidegfront Fotó: Pixabay

Sokfelé hozhat csapadékot, jelentős lehűlést a szombati front. Ezúttal végre keletre, délkeletre is érdemi csapadék érkezhet – írja az Időkép.

hirdetés

Az elmúlt hetek gyengébb, szárazabb hidegfrontjai után hétvégén végre egy markánsabb front veheti célba hazánkat. Szombatra egy rövid hullámú teknő közelíti meg a Kárpát-mendencét, melyhez egy formálódó, egyre inkább kimélyülő ciklon is társul. Ennek hatására térségünk felett erősen labilizálódik a légkör, és sokfelé számíthatunk majd esőre, záporokra, zivatarokra.

hirdetés

A ciklon egyre közelebb kerülő markánsabb hidegfrontja miatt már pénteken késő estétől záporok, zivatarok pattanhatnak ki a nyugati tájakon. Szombat hajnalban pedig a front is megérkezik, ami mentén beindulnak a záporok, zivatarok, melyek könnyen rendszerbe szerveződhetnek. Egész országot átszelő zivatarláncok is kialakulhatnak, melyekből több hullám is jöhet.

Az intenzívebb zivatargócokat kísérő felhőszakadásokból rövid idő alatt 30-40 millimétert meghaladó csapadékmennyiség is lehullhat. E mellé viharos széllökések és jégeső is társulhat.

A portál szerint a záporok, zivatarok ezúttal a csapadékból hosszú ideje szinte teljesen kimaradó keleti, délkeleti tájakra is jó eséllyel el fognak jutni. Ha nem is mindenhol, de több helyen hullhat le ezeken a tájakon is jelentősebbnek mondható csapadékmennyiség. A hidegfront nem csak csapadékot, hanem erősebb lehűlést is hozhat hétvégére. Szombaton keleten, délkeleten lehetnek még 30 fok feletti maximumok. Vasárnap viszont már szinte mindenhol 30 fok alatti csúcshőmérsékletre van kilátás.

hirdetés