Felfüggesztett börtönbüntetést kaphat az a gyulai férfi, aki jogellenes módon szabadult meg a szeméttől

közbiztonsági, rendőrség, rendőr, kék hí, rendőrségi Kiemelt kép illusztráció! Fotó: Körös Hírcentrum

Veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség és vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt egy 66 éves büntetlen előéletű gyulai férfi ellen, aki jogellenes módon szabadult meg a veszélyes anyagokat is tartalmazó szemetétől. A nyomozás során felmerült 200.000.-Ft-ot meghaladó bűnügyi költséget is neki kell majd megfizetnie az ügyészség indítványa szerint.

A férfi 2022. február 21-én gyulai ingatlanának kertjéből 7 db műanyag ládába összeszedett korábban elégetett szemetet és azt utánfutóval Doboz külterületén, egy útmenti fás-bokros területen lerakta. Ez a terület a Dobozi Önkormányzat tulajdonában van, és ott hulladék elhelyezése hatóságilag nem engedélyezett.

hirdetés

A hulladék tartalmazott égett állapotban hűtőradiátort, villanykörtét, üvegszálas hullámpalát, fém huzalt, ülés vasvázat, és számos égett állapotban lévő egyéb felismerhetetlen hulladékot, többek között üveggyapotot is. A férfi által engedély nélkül elhelyezett szemét részben lakossági hulladéknak, részben jogszabály alapján veszélyes hulladéknak minősül, mivel irritáló, illetőleg karcinogén (rákkeltő) anyagokat tartalmazott.

A veszélyesnek minősített hulladékok alkalmasak az emberi élet, testi épség, egészség, valamint a föld, a víz, a levegő vagy azok összetevői, illetve élő szervezet egyedének veszélyeztetésére. A férfi cselekményét egy arra közlekedő jármű vezetője észlelte, és értesítette a rendőrséget. A terhelt a rendőri intézkedés után a hulladékot összeszedte és a helyszínről elszállította.