Békés megye is megjelenik a pápai stólán

Békés megye is megjelenik a pápai stólán

Háromszor nyerte meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kézműves Remek pályázatát dr. Illés Károlyné Botyánszky Anna. A Népművészet Mestere tervezte azt a stólát, amelyet Novák Katalin köztársasági elnök átad ma Ferenc pápának a Vatikánban.

Másfél-két hét alatt kellett megterveznie és hímeztetnie dr. Illés Károlyné Botyánszky Annának a papi stólának. „A köztársasági elnök protokoll irodájából kerestek meg a feladattal” – mondta Anna. Két napig csak gondolkoztam, hogyan nézzen ki a stóla, aztán újabb két napig rajzoltam. Az volt a kérés és én is azt szerettem volna, hogy egész Magyarország megjelenjen rajta. Az arany indákkal összekötött motívumok a legismertebb békési, kalocsai, szűcs, nógrádi palóc, matyó, sióagárdi és az úgynevezett úri díszítés világát idézik.

A tervezés után a Matyó Népművészet Egyesület asszonyai vették kézbe a munkát Anna tanítványa, Zeleiné Pap Bernadett vezetésével. „Kellemes, oldott hangulatú volt a találkozás Novák Katalinnak” – árulta el dr. Illés Károlyné Botyánszky Anna. „Az elnök asszonnyal jót beszélgettünk, amikor átadtam a munkát, sőt az utolsó öltéseket ő végezte. Szeretné meghívni a pápát Magyarországra és bízunk benne, hogy ezt a stólát fogja viselni.”

Anna – bár Budapestre költözött – aktívan tervez és hímez. Szeretne újra pályázni a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kézműves Remekére is.