Belevágtak a mesterképzésbe a fodrászok

fodrász mesterképzés Farkas Márió és a modellje / Fotó: Pintér Vince/BMKIK

Öt fodrász készül mestervizsgára a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében. A felnőtt szakemberek szerint a képzés mentálisan fárasztóbb, mint a napi munka, mégis hasznos: levetkőzik a régi rossz gyakorlatokat és újat tanulnak. A fodrászatban ugyanis elengedhetetlen az, hogy lépést tartsanak az újdonságokkal.

Élmény volt nézni Palkóné Zámbó Editet: miközben interjút adott, fél szemmel mindig a mesterképzésre készülő tanulói mozdulatait figyelte. Nagy az összhang, ötből négy mesterjelölt az ő tanítványa volt évekkel ezelőtt.

hirdetés

„A szakmunkásvizsgán mindig azt az útravalót adom a végzősöknek, hogy öt év múlva, a mestervizsgán szeretnék találkozni velük” – mondta a békéscsabai mesterfodrász. „Öt-hatszáz gyerekkel foglalkoztam eddig és büszke vagyok rá, hogy Békéscsabán a legnagyobb konkurenciát jelentő, a legszélesebb vendégkörrel rendelkező szakemberek a kezem alól kerültek ki. A tanítás engem is állandó tanulásra kényszerít, ismernem kell a legújabb technikát és technológiát, ahogyan azt a hajat is, ami ma kerül ki a közösségi oldalra. Szeptember 9-én éppen a kereskedelmi és iparkamara segítségével Párizsba utazunk a világbajnokságra tanulni.”

fodrász mesterképzés
Palkóné Zámbó Edit és tanítványai / Fotó: Pintér Vince/BMKIK

A szabadkígyósi Faragó Krisztián másodszor fut neki a mesterképzésnek. Az első ,,tanfolyam” közepén, tíz évvel ezelőtt kiköltözött Írországba és akkor azt nem fejezte be. Most viszont mindent megtesz, hogy eljusson a végéig. Mint hangsúlyozta, a külföldön eltöltött évek jót tettek, sokat tanult, fejlődött, szívesen maradt is volna, de annyira hiányzott a családja és a barátai, hogy hazahúzta a szíve.

fodrász mesterképzés
Faragó Krisztián, Kovács Brigitta, Dragán György, Farkas Márió és Palkóné Zámbó Edit / Fotó: Pintér Vince/BMKIK

Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője elmondta, mindenkinek más a célja a mesterképzéssel: van, aki tanítani szeretne, másnap a vállalkozásához kell a papír, megint más a szakmai rangra vágyik.
Kovács Brigitta például azért jött, mert szeretne tanulókkal foglalkozni.

„Tudtam, hogy nehéz lesz a képzés, de erre mégsem számítottam. Kicsit olyan, mintha a nulláról kellene kezdenem a tanulást, de talán még bonyolultabb, hiszen most a helytelen, berögzött mozdulatokat el kell hagyni és felül kell írni” – emelte ki a Medgyesegyházán élő fodrász.

Kovács Brigitta / Fotó: Pintér Vince/BMKIK

Ugyanígy érez a 25 éve dolgozó, szintén medgyesegyházi Opauvszki Anita, aki elmondása szerint megújulásra vágyott, ki akart lépni a mókuskerékből. „Minden évben fejlesztem magam, járok képzésekben, de ezt így, egyben, ahogy a mesterünk mutatja, teljesen más” – mondta Opauvszki Anita. „A mesterünk rávezet, hogy ne rutinból dolgozzunk, mert az elég a jóhoz, de nem elég a majdnem tökéleteshez.”

Opauvszki Anita / Fotó: Pintér Vince/BMKIK

A bánkúti Dragán György gyerekkora óta mesterfodrásznak készült. Azt gondolta, hogy minden fodrász mesterfodrász, de rá kellett döbbennie, hogy több év szakmai tapasztalat, tanulás és vizsga kell ennek a címnek a megszerzéséhez. De ha már eltökélte, akkor meg is akarta szerezni.

„Mielőtt pályát választottam, bejöttem Edithez, hogy vagy elvállal tanulónak vagy nem leszek fodrász. Elvállalt. Később pedig ő lett a mesterem a képzésen is. Nagyon kevés férfivendégem van, én nőkkel szeretek dolgozni. A hölgyekkel meg lehet beszélni, hogy ezt nem engedi a hajuk, ezt legközelebb tudjuk pontosan arra a színre átfesteni, amit ő szeretnének. Annyira elfáradok napi 2 babafejjel vagy modellel, mint otthon 20-25 vendéggel” – mondta Dragán György.

Dragán György / Fotó: Pintér Vince/BMKIK

Farkas Márió ellenben férfi hajakat szeret vágni, Gyulán barbershopja van. „Londonban dolgoztam először barbershopban, török és algír fodrászok mellett. Sok mindent ellestem tőlük, nagyszerű szakemberek, akik mintha pengével a kezükben születtek volna” – árulta el Farkas Márió.

A mesterfodrásznak készülő szakemberek novemberben teszik le az utolsó vizsgákat, de a tanulás ezzel nem ér véget. Soha nem ér véget.

 

Forrás: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara