A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség öt képviselője a zaporizzsjai atomerőműben marad

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) néhány képviselője a zaporizzsjai atomerőműben marad – közölte csütörtökön Rafael Grossi, a szervezet vezetője.

Később az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat pontosította, hogy a NAÜ öt képviselője marad a nukleáris létesítményben – számolt be az Ukrajinszka Pravda. A hírportál a BBC brit közszolgálati médiatársaságra hivatkozva azt írta, hogy Grossi szavai szerint az általa vezetett küldöttségnek az atomerőműben tett néhány órás látogatása alatt sikerült elegendő fontos információt összegyűjtenie. Részleteket azonban nem hozott nyilvánosságra. Grossi azt mondta, hogy a NAÜ-misszió tagjai szeptember 3-ig az Enerhodarban lévő nukleáris létesítményben maradnak, majd ezután dől el, lesz-e állandó megfigyelője a szervezetnek az erőmű területén. Grossi délután elhagyta a zaporizzsjai atomerőművet.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség idézte Grossi szavait, aki hangoztatta, hogy “néhány kolléga azért marad (az atomerőműben), mert van jó néhány részletesebb kérdés, amelyek megvitatása több időt és nyugodtabb környezetet igényel. Arra kérem önöket, hogy segítsenek kollégáimnak, hogy teljesebben felmérhessük az egész helyzetet. A csapatomnak lehetősége lesz arra, hogy beszéljen (a helyzetről) Enerhodar lakóival” – tette hozzá a NAÜ főigazgatója az újságíróknak.

Olekszij Hromov, az ukrán vezérkar műveleti főigazgatóságának helyettes főnöke kijevi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az orosz csapatok Vlagyimir Putyin orosz elnöktől azt az utasítást kapták, hogy szeptember 15-ig érjék el a donyecki régió közigazgatási határait.

A katonai vezető elmondta, hogy az orosz erők változatlanul megszállva tartják Harkiv, Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja, Herszon és Mikolajiv megyék egyes részeit, és igyekeznek kedvező feltételeket teremteni egy újabb támadó művelet elindításához. “Az orosz megszálló csapatok ismét módosítják terveiket Putyin parancsára, és eszerint szeptember 15-ig kell elérniük Donyeck megye közigazgatási határait” – fogalmazott Hromov. Hozzátette, hogy az orosz erők folytatják katonai egységeik átcsoportosítását a megszállt területen, feltehetően azért, hogy megteremtsék a feltételeket az offenzíva újrakezdéséhez a donyecki hadműveleti területen.

“Az általuk megszerzett információk szerint a jelentős személyi veszteségek miatt az orosz fegyveres erők főparancsnoksága úgy döntött, hogy feloszlatja a légideszant csapatok 31. különálló légideszant rohamdandárját és 22. különleges rendeltetésű dandárt, amelyekben a veszteségek figyelembevételével a katonák kevesebb mint 20 százaléka maradt életben – mondta a vezérkar képviselője. Az ukrán vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az ukrán katonák Donyeck megyében három irányban – Szlovjanszk, Bahmut és Avgyijivka felé -, délen, Mikolajiv megyében pedig Novopavlivszke irányában állították meg az orosz erők rohamműveleteit.

MTI