Államilag támogatott jogosítvány-szerzés ígéretével csapott be többeket egy férfi

közlekedés, dugó, autó Illusztráció: Pixabay

A Békési Járási Ügyészség 3 rendbeli kisebb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és 19 rendbeli csalás vétsége miatt emelt vádat egy többszörösen büntetett előéletű 22 éves budapesti férfi ellen, aki államilag támogatott jogosítvány-szerzés ígéretével csapott be országszerte 22 sértettet.

hirdetés

A fiatal férfi 2021 januárjában anyagi haszonszerzés céljából az egyik internetes közösségi portálon egy országosan ismert, budapesti székhelyű, szállítmányozással és raktározással foglalkozó cég nevében – mellyel neki semmilyen kapcsolata nem volt – olyan valótlan tartalmú hirdetést tett közzé, amelyben államilag támogatott jogosítvány megszerzésének lehetőségét kínálta egy online képzés keretében B, C, C+E, D kategóriában, illetve GKI (gépjárművezetői képesítési igazolvány) kártyára. A kedvezményes részvételi díj kategóriánként alig 30.000.-Ft-lett volna. A hirdetés szerint az elméleti képzés online módon, míg a C, C+E, D kategóriás forgalmi vezetés a budapesti cég saját gépjárműparkjával, illetve oktatóival került volna megszervezésre, szükségesség esetén a jelentkezők orvosi vizsgálatát a gazdasági társaság saját üzemorvosa végezte volna.

A hirdetés szerint a jelentkezőknek egyszeri, közel 30.000.-Ft-os regisztárciós díjat kellett megfizetnie kategóriánként, amely a következőket tartalmazta: online elméleti tanfolyam tanulói felülete, Nemzeti Közlekedési Hatóság tanulói engedélye, a területileg illetékes okmányirodai képzés ügyintézés, valamint az oktató cég által készített tanulói szerződés, képzési karton. A terhelt a regisztrációs díjak megfizetését a jelentkezőktől egy általa megadott, az édesanyja részére vezetett bankszámlára kérte utalni, majd az utalás megtörténte után elérhetetlenné vált a sértettek részére.

Valójában az ajánlatban szereplő képzés sértettek részére való biztosítása soha nem állt szándékában, annak valós megszervezésére, lebonyolítására lehetősége sem lett volna. A terhelt ily módon jogtalan haszonszerzési célzattal országszerte 22 sértettet károsított meg, köztük két békési férfit is, egyenként 30-90.000.-Ft kárt okozva a részükre, a terhelt a bűncselekmények elkövetése révén összesen közel 750.000.-Ft-ra tett szert. A sértettek által elszenvedett kár összege egyetlen esetben sem térült meg.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a terhére rótt bűncselekmények elkövetését beismerő terheltet tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján hozott büntetővégzésével próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje és kötelezze őt a polgári jogi igényt bejelentő sértettek részére okozott kár megtérítésére. Tekintettel arra, hogy két sértett polgári jogi igényt nem jelentett be a nyomozás során, azaz nem kérték káruk megtérítését, ezért ezen összeg – összesen 90.000.-Ft – erejéig az ügyészség vagyonelkobzás elrendelésére tett indítványt – tájékoztatta hírportálunkat a Békés Megyei Főügyészség.

hirdetés