Mestervizsgára készülnek az autószerelők

Nyíri Zoltán és Liseczki Ferenc / Fotó: Pintér Vince/BMKIK

Jelenleg tizenkét autószerelő és autóvillamossági szerelő vesz részt mesterképzésben Békés megyében. Csávás Zsolt Sándor, Nagy Ádám László, Vég Dávid, Boros Imre Békésről, Nyíri Zoltán és Kovács Norbert Békéscsabáról, Liseczki Ferenc és Szűcs Ákos Balázs Dobozról, Kocsis László Krisztián Nagyszénásról, Kontra Csaba és Vitális Sándor Orosházáról és Árgyelán Ákos Pusztaottlakáról újra iskolapadba ült.

hirdetés

A címet van, aki a rang miatt szeretné megszerezni, mások tanítanának, de a legtöbben vállalkozás indításán gondolkodnak. Ehhez minden segítséget megad a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett mesterképzés, hiszen a szakmai tantárgyakon túl jogi, logisztikai, képzési, informatikai, pedagógiai tantárgyak is felbukkannak a képzésben.

hirdetés

Az orosházi Vitális Sándor a Volánnál dolgozik főállásban, másodállásban egyéni vállalkozó. „Mivel az egyéni vállalkozóknak kötelező a mestervizsga, belevágtam a képzésbe és nagyon hálás vagyok érte, hogy a Volán támogat a képzésben anyagilag is, időben is. A marketing és a jog okoz némi fejfájást, hiszen elszoktam a tanulástól, ennek ellenére úgy érzem, hasznomra fog válni” – mondta Vitális Sándor.

Kovács Norbertet is a munkáltatója iskolázta be, mert szeretnék, ha az autó-villamossági szerelő tanulókkal is foglalkozhatna. A békéscsabai szakembernek azért is izgalmas a képzés, mert az oktatás nagyrészt személyautókról szól, míg Norbert teherautókat javít többnyire. „Az oktatás abban is segít, hogy felvegyük a ritmust. Napról napra fejlődik a szakma, ezt a szakszervizek le tudják követni, de nálunk egy fokkal nehezebb. Annak is örülök, hogy a cég, ahol dolgozok, hajlandó áldozni a továbbképzésünkre és nem megy el mellettünk a világ” – fogalmazott Kovács Norbert.

A békési autószerelő, Csávás Zsolt elsősorban a vállalkozás indítása miatt jelentkezett mesterképzésre. Mint mondta, jó felfrissíteni a tudását, neki éppen a dízel a kedvenc területe. Ő azt sem zárja ki, hogy tanítson. Nagy Ádám szintén vállalkozást szeretne indítani, de nem ijed meg a sok információtól, amivel hirtelen foglalkozni kell. „A napi munka és a család mellett nehéz a tanulásra időt szakítani, de saját magunk miatt ültünk újra iskolapadba” – mondta a békési autószerelő. Boros Imre szintén vállalkozást indítana, mert mint mondta, nagy a hiány, kevés a jó szerelő a piacon, aki akar is, tud is dolgozni.

Végh Dávid
Nyíri Zoltán és Liseczki Ferenc / Fotó: Pintér Vince/BMKIK
Liseczki

hirdetés