A pályaválasztással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat tartalmazza a diáknaptár

Fotó: BMKIK/Pintér Vince

Békés megyében minden évben mintegy háromezer diák ballag el a nyolcadik osztályból, de a kilencedik osztályt már négyezren kezdik el. A két szám közötti különbség abból adódik, hogy ezer gyerek rosszul dönt nyolcadikban és választ új irányt egy év múlva, ismét kilencedikesként. A kamara éppen ezen szeretne segíteni a pályaorientációval. Diáknaptárt is vittek a nyolcadikosoknak az Erzsébethelyi Általános Iskolába.

hirdetés

Gimnázium, öt évfolyamos, érettségit adó technikum vagy hároméves szakképzés közül választhatnak azok, akik elvégezték a nyolcadikat. A felvételinek pontos rendje és időpontjai vannak, és hogy ezt könnyebb legyen megjegyezni, diáknaptárt készített a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Az első füzeteket csütörtökön adták át Békéscsabán, az Erzsébethelyi Általános Iskolába diákjainak. Békés megyében összesen 25 településen, 35 iskola 8. osztályos tanulói kapják meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával elkészülő diáknaptárt.

hirdetés
diáknaptár átadás
Fotó: BMKIK/Pintér Vince

A tanárok tapasztalata az, hogy szeptemberben a gyerekek döntő többsége még az irányt sem tudja, merre szeretne továbbtanulni, azt pedig végképp nem, hogy milyen szakon. Befolyásolja a fiatalokat a barátaik, szüleik véleménye, amit természetesen érdemes meghallgatni, de megfontoltan kell elfogadni. A nyolcadikos Veres Alexandra még nem tudja, merre tanulna tovább az Erzsébethelyiből, ahogyan Rostás Miranda sem biztos az útjában, a tánc vonzza. Sokkal határozottabb a véleménye Iwovics Krisófnak, aki autómechatronikai technikusnak készül, azaz autószerelőnek, amióta az eszét tudja. Egy kis zsebpénzért szokott is bütykölni kocsikat az apja felügyelete mellett, ebből a pénzből tankolja a motorját. A barátai, Kővári Bálint és Németh Andor szintén a Kemény Gáborba készül. Bálint Beatrixnak is határozott elképzelése van, mivel nyolc éve röplabdázik, sportedzőnek készül.

diáknaptár átadás
Fotó: BMKIK/Pintér Vince

Sok gyereknek azonban fogalma sincs arról, hogy humán vagy reál érdeklődésű. Ez főleg azokra jellemző, akik mindenből kiválóak. Mészárosné Szabó Anna, a kamara szakképzési osztályvezetője elmondta, a kamara idén is tart térítésmentes pályaorientációs programokat, ami történhet csoportosan vagy egyénileg. Csoportosan szülői értekezlet keretében a pályaorientációs tanácsadó közreműködésével történhet a tájékoztatás. A kamara arra is nyitott, hogy osztályfőnöki órákon, elsősorban a gyerekeket szólítsák meg játékos, interaktív foglalkozás formájában. Az egyéni tanácsadás pedig arról szól, hogy a fiatalok érdeklődése, képességei alapján felvázolják a pályaorientációs tanácsadók a lehetséges továbbtanulási irányokat a gyerekeknek és a szüleiknek.

Lehetőség van cég- üzem- és tanműhely-látogatásokra, hogy a gyermekek bepillanthassanak a munka világába, illetve megismerjék az egyes szakképző intézmények által nyújtott képzési lehetőségeket, indított szakokat és ezeken az alkalmakon a diákok kipróbálhatják magukat az érdeklődésüknek megfelelő területeken. A diákok, szülők, pedagógusok, osztályfőnökök a palyaorientacio@bmkik.hu e-mail címen érdeklődhetnek és jelentkezhetnek a programokra.

 

Forrás: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

hirdetés