Tűzifaprogram: Már lehet jelentkezni a vásárlási szándékkal az erdőgazdaságoknál

Nébih, tűzifa, tűzifát, állampolgári, tüzelőanyag Fotó: Nébih

Elindul a hatósági áras tűzifaprogram, már lehet jelentkezni a vásárlási szándékkal az erdőgazdaságoknál. Az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni – olvasható az Agrárminisztérium vasárnapi közleményében.

Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben az ország 152 értékesítési pontján. A közleményből kiderül, már megkezdődött az őszi fakitermelési időszak és az erdészetek folyamatosan teljesítik a lakosság megrendeléseit. A fűtési időszakra elegendő tűzifa mennyiség áll az ország rendelkezésére. Az őszi termelés a tervek szerint halad, melynek tűzifa részét az erdészetek a belföldi piacon értékesítik.

hirdetés

A tűzifaprogram elindulása az állami erdőgazdaságok kijelölt befizetőhelyein az igények fogadását és a megrendelt tűzifa árának befizetési kezdetét jelenti. Azok az erdőgazdaságok, amelyek rendelkeznek a megrendelt tűzifamennyiség készleteivel, az átadást is megkezdik.

A programban hengeres tűzifa vásárolható, melynek átvételi pontról a felhasználási helyre történő szállításáról a vásárlónak kell gondoskodnia.

A tűzifaprogramban keménylombos, lágylombos és fenyő tűzifa alapanyag vásárolható; az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre jellemző fajösszetétel szerint. A program keretében az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára tűzifa fajtánként, erdei köbméterenként:

  • Keménylombos: 30 000 Ft
  • Lágylombos: 19 000 Ft
  • Fenyő: 19 000 Ft

A Tűzifaprogramban a 10 köbméteres mennyiségbe beleszámít az állami erdőgazdaságoknál 2022. május 1. után vásárolt tűzifa mennyisége. Az állami erdőgazdaságok elsősorban a saját működési területükön fekvő települések lakosságát szolgálják ki.

A működési terület listája, valamint további részletes információk a vásárlás helyszíneiről, feltételeiről és az átvétel menetéről a kormany.hu oldalon a lap alján: “Letölthető listák” alatt és az állami erdőgazdaságok honlapjain olvashatók. Ezen felül az erdőgazdaságok továbbra is biztosítják a rőzsegyűjtés lehetőségét, ami a rászoruló családoknak jelenthet segítséget.

Csongrád- és Békés megye területéről a DALERD Zrt.-t kell keresni. A társaság 28.560 hektár állami területet kezel. Ezen belül az erdőterület nagysága 26.235 hektár. Átvételi helyek: Nagygyanté, Doboz, Gyula, Ásotthalom, Mártély, Makó

Telefonszám: +36/66-463-511 (Gyula)
Telefonszám: +36/62-426-708
(Szeged)
Telefonszám: +36/62-291-578 (Ásotthalom)
E-mail: gyulaierdeszet@dalerd.hu
E-mail: szegedierdeszet@daler.hu
E-mail: asotthalmierdeszet@dalerd.hu

Állami erdőgazdaságok Magyarországon – Térkép