Az ukrán erők megsemmisítettek egy orosz támaszpontot Luhanszk megyében

Az ukrán fegyveres erők megsemmisítették az oroszok bázisát a luhanszki régióban lévő megszállt Kagyijivkában, valamint semlegesítették az orosz katonákat és hadi felszerelést a novoajdari erdőgazdaság területén – közölte Szerhij Hajdaj megyei kormányzó hétfőn a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Hozzátette, hogy az orosz bázis a kagyijivkai kultúrházban volt. A megsemmisített létesítményről fotót is közzétett. Az Ukrajinszka Prada hírportál emlékeztetett arra, hogy augusztus végén az ukrán erők arról számoltak be: mintegy kétszáz orosz ejtőernyőst likvidáltak azzal, hogy csapást mértek egy kagyijivkai szállodában létesített bázisukra.

Az ukrán katonai hírszerzés hétfőn jelentette, hogy információi szerint Luhanszk megyében az oroszoknak nem sikerül kényszerrel mozgósítaniuk a helybeli férfiakat. Adataik szerint ötszáz embert próbáltak az idén megszállt Szeverodoneck városban mozgósítani, de tervük kudarcba fulladt. A déli Herszon megyében is próbálnak férfiakat toborozni az úgynevezett “népi milíciába”. A szakadár Donyec-medencei területeken nevezik így az orosz irányítás alatt helyiekből létrehozott fegyveres alakulatokat. Nemrég Mirne faluban rendeztek a megszálló hatóságok lakossági fórumot, ahol elmondták, hogy a “népi milíciába” belépésnek nem feltétele a megfelelő iskolai végzettség, életkor, fizikai és erkölcsi állapot sem.

Az Ukrajinszka Pravda kormányzók beszámolóiból készített összeállításában azt írta, hogy az orosz erők hétfőre virradó éjjel Donyeck megyében rakétacsapást mértek Kramatorszkra és Toreckre, Csasziv Jar települést pedig tüzérséggel támadták. Az elmúlt napban három civil lakos vesztette életét és 11-en sebesültek meg. Hétfőn déltájban az oroszok tüzérsége a Dnyipropetrovszk megyei Zelenodolszk térségét lőtte, az eddigi információk szerint egy 58 éves nő sebesült meg – közölte Valentin Reznyicsenko megyei kormányzó. Hozzátette, hogy a nő az úton kerékpározott, és a lövedékek mellette csapódtak be.

Az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) arról adott hírt, hogy munkatársai a nemrég felszabadított Harkiv megyei Balaklija peremvidékén felfedeztek egy orosz tartalék parancsnoki állást, amelyet egy lakóházban rendeztek be. Közlésük szerint a ház pincéjében egy teljes lőszerarzenált találtak elrejtve. Többtucatnyi lőszerdobozt foglaltak le, köztük különféle kaliberű ágyúkhoz és tankokhoz való lövedékeket, aknákat, gránátokat és hajtótölteteket. Lefoglaltak két gyalogsági harcjárművet is lőszerekkel.

Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó a Telegramon arról számolt be, hogy az orosz erők továbbra is lövik a frontvonal menti településeket a régióban. Kupjanszkban egy 11 éves fiú, a csuhujivi járásban pedig egy 65 éves nő került sebesülésekkel kórházba. A beszámoló szerint az ukrán hadsereg által felszabadított területeken az elmúlt napban hatan sebesültek meg aknarobbanás következtében.

Az ukrán vezérkar napi helyzetjelentésében azt írta, hogy Oroszország négyszáz, büntetésüket töltő embert küldött Tambov városából, hogy megerősítse csapatait Ukrajnában. Az elmúlt napban az orosz erők három rakéta- és 22 légicsapást hajtottak végre, több mint 90 támadást többféle kilövő rakétarendszerből. Több mint harminc település infrastruktúrája szenvedett kárt – írta a vezérkar.

Volodimir Zelenszkij elnök hétfőn újabb haditanácsot hívott össze. Az elnöki iroda tájékoztatása szerint a megbeszélés résztvevői meghallgatták a hadműveleti területek parancsnokainak beszámolóit a fronton kialakult helyzetről, és részletesen megvitatták a védelmi erők akciótervét az ukrán területek felszabadításáról. Emellett szóba került az ukrán államhatár biztonságának szavatolása.

A haditanács ellenőrzése alatt marad az ukrán hadsereg logisztikája, különös tekintettel a szükséges fegyverekkel és lőszerekkel való ellátásra. A résztvevők külön kiemelték a hadsereg felkészítését a téli időszakra. Ezzel összefüggésben megvizsgálták a katonák téli egyenruhával, lábbelivel és fűtőberendezéssel való ellátásának kérdéseit – írta közleményében az elnöki iroda.

Az ukrajnai McDonalds gyorsétteremlánc sajtóosztályának vezetője a Facebookon közölte, hogy keddtől elkezdik fokozatosan kinyitni éttermeiket Ukrajnában. Elsőként kedden három kijevi éttermet nyitnak meg, amelyek egyelőre még csak házhozszállítást vállalnak, vendégeket októbertől fognak fogadni.