A csabai diákok jövőjét segíti az együttműködés

Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar együttműködési megállapodása

A Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium – szem előtt tartva a falai között tanuló diákok jövőjét -, a sikeres továbbtanulásuk érdekében kölcsönös együttműködési megállapodást kötött pénteken délelőtt a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karával.

hirdetés

Az iskolák között létrejött megállapodás elsődleges célja, hogy a csabai középiskola tanulói a tudásukat a felsőoktatási intézményben is kamatoztathassák. Schnider György, a Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium igazgatója elmondta, a csabai középiskolának az egyetemmel való kapcsolata már több évre, évtizedre nyúlik vissza.

hirdetés

„Tavasszal már sikerült hasonló megállapodást kötnünk a Miskolci Egyetem Földtudományi Karával, melynek köszönhetően szeptemberben elindulhatott az okleveles technikus képzésünk. Hasonló megállapodást írtunk alá 2021 decemberében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi, illetve az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karával” – idézte fel igazgató úr, majd a jövőre utalva elmondta, hogy tárgyalások folynak a Budapesti Műszaki Egyetemmel is, mely szintén nyitott az iskolánkkal való együttműködésre.

Fotó: Körös Hírcentrum

Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója elárulta, a tervek szerint a csabai iskola valamennyi szakja felsőfokú kapcsolattal fog rendelkezni. „Az egyetemekkel a tervek szerint olyan együttműködést fogunk kötni, melynek köszönhetően a diákok úgy léphetnek majd be a felsőoktatásba, olyan tudással, kompetenciával rendelkeznek, ami komoly előnyhöz juttathatja őket” – avatott be a főigazgató. Végül az intézmények képviselői az ünnepi köszöntők után aláírták az együttműködési megállapodást.

Az ünnepélyes aláírást színesíti egy kiállítás is, melynek mottója „Téglák a falban”. Végzős tanulók, illetve jelenlegi építész és művész tanárok fotói, tervei illetve makettjei kaptak helyet a díszterem falai közt. A kiállított anyagok tükrözik azt a magas szintű építész képzést, amely alapot biztosít a magasépítő tanulóknak a felsőfokú építész képzésbe történő  bekapcsolódásához.

Prof. Dr. Medvegy Gabriella, a PTE Műszaki és Informatikai Kar dékánja / Fotó: Körös Hírcentrum
Schnider György, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégiumának igazgatója / Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum

Kiemelt kép: Prof. Dr. Medvegy Gabriella, a PTE Műszaki és Informatikai Kar dékánja és Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója

hirdetés