Kálmán Tibor: Komoly nehézségeket okoznak az elszabadult energiaárak

Kálmán Tibor, Nehézségeket okoznak az elszabadult energiaárak Kálmán Tibor, Békés polgármestere / Fotó: Körös Hírcentrum

Békés város szeptember végi képviselő-testületén született döntésekről adott tájékoztatást Kálmán Tibor polgármester a csütörtöki sajtótájékoztatón. Meglátása szerint hasznos, előremutató, szükségszerű döntések születtek a képviselő testület ülésén.

hirdetés

Beszámoltak a békési általános iskolák a 2022-es, illetve a 2022/23-as tanévre való felkészülésről. Elhangzott, nagyon jól áll a város általános iskoláinak helyzete, az intézmények sokszínűek. Két egyházi fenntartású és állami fenntartású általános iskola is működik a városban, emellett a művészeti iskola is szép eredményeket ér el, a pedagógusok jó munkát végeznek.

hirdetés

Megérkezett az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ellenőrzés jelentése az önkormányzat logó pályázatának vizsgálatáról, amely során egy névtelen bejelentés okán indítottak korábban egy komplex vizsgálatot. A logó pályázat kapcsán az OLAF mindent rendben talált, intézkedési javaslatok nélkül zárta le a vizsgálatot. Ehhez a pályázathoz kapcsolódóan még öt másik pályázat anyagát is vizsgálja a hivatal, ugyanis azok is említésre kerültek a névtelen feljelentésben. A komplex vizsgálat további részletének eredményeiről a továbbiakban is tájékoztatást ad majd a polgármester.

A Békési Városvédő és Szépítő Egyesület felkereste az önkormányzatot azzal a szándékkal, hogy szeretné működtetés céljából átvenni a Békési Tájházat. Kálmán Tibor polgármester szerint ezzel egy olyan egyesület veszi kezelésbe az épületet, amely sokat tesz majd azért, hogy az épület vissza tudjon kerülni a városi életbe, üde színfoltjaként a városnak. A tájház kiváló helyszín a hagyományőrzésre, programok lebonyolítására, remélhetőleg aktív résztvevője lesz a város életének.

Elfogadásra kerültek a vészhelyzeti intézkedésekre vonatkozó javaslatok. A polgármester kiemelte, az elkövetkező időszakban nagyon feszített munkát kell végezni, annak érdekében, hogy az elszabadult energiaárakat a város kibírja fizetni. Az önkormányzat folyamatosan egyeztet szakemberekkel. Az elsődleges, kötelező feladatokat el kell tudni látni, ide tartozik az óvodák, bölcsődék működtetése, az egészségügy, illetve a szociális háló fenntartása. A polgármester elmondta, minden lehetséges intézkedést meg fognak tenni annak érdekében, hogy működni tudjon a rendszer.  A téli időszakokban nem feltétlen lesznek nyitva a galériák, múzeumok, könyvtárak, a kulturális központ, illetve az itt dolgozó szakemberek online és home office formájában fognak dolgozni. Az uszoda csökkentett üzemmódban fog működni, a minél nagyobb energiamegtakarítás érdekében. A város 39 épületén van napelem, amely nagy segítség.

Igyekeznek a szociális hálót fenntartani. Békés város költségvetésében szerepel 151 millió forintot meghaladó összeg, amelyet szociális juttatásokra fordítanak. Ez az összeg többek között otthoni szakápolásra, ösztöndíjakra, életkezdési támogatásra is igényelhető, valamint ápolási díjakra, gyógyszer költségre, önkormányzati egyéb segélyekre, lakásfenntartási támogatásra és adósság kezelésre is lehet az önkormányzattól ennek az összegnek a terhére segítséget kérni.

A tanévkezdési támogatás a napokban került kiosztásra, amennyiben valaki még nem tudta felvenni, a polgármesteri hivatalban segítséget kap, hogy mindenki hozzájuthasson ahhoz az összeghez, amely korosztály szerint a gyermekének jár.

A 4-es fogorvosi körzetben Dr. Sándor Judit praxisa megszűnt. Az önkormányzatnak kötelező feladata biztosítani a fogorvosi ellátást. Heti 15 órában Dr. Bondár Judit helyettesít, biztosítja a fogorvosi ellátást a 4-es körzethez tartozók számára.

hirdetés