Luhanszki kormányzó: megkezdődött a régió felszabadítása

Szerhij Hajdaj, a Donyec-medencében lévő Luhanszk megye kormányzója megerősítette szerdán, hogy az ukrán csapatok “több települést is felszabadítottak az orosz megszállás alól” a régióban.

“Immár hivatalosan is megkezdődött a luhanszki régió megszállásának megszüntetése. Több település már felszabadult az orosz hadsereg megszállása alól, az ukrán erők ott már ukrán zászlókat tűznek ki” – írta a kormányzó a Telegram üzenetküldő portálon. A washingtoni hadtudományi intézet (ISW – Institute for the Study of War) szakértői legfrissebb elemzésükben – amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett – azt írták, hogy az ukrán csapatok jelentős sikereket értek el a déli Herszon megyében, miközben folytatják az előrenyomulást keleten, a harkivi és a luhanszki régiókban. Az ISW szerint az ukrán ellentámadás akadályozza Oroszország azon kísérleteit, hogy további lőszereket, tartalékokat, mozgósított embereket és védelmi felszereléseket helyezzenek előbbre.

hirdetés

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Telegramon reagált arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a herszoni, zaporizzsjai, donyecki és luhanszki megszállt területek Oroszországhoz csatolásáról szóló törvényeket. “Egy terrorista ország erőszakos döntései nem érik meg azt a papírt, amelyen aláírták. Egy kollektív őrültek háza él tovább egy kitalált világban” – fogalmazott Jermak. Szavai szerint “az orosz őrületre a legjobb gyógyír az ukrán fegyveres erők, a nagy pontosságú fegyverek és az offenzíva”. “Térjünk vissza a valóságba, visszaszerezzük mindazt, ami a mienk” – zárta üzenetét az elnöki iroda vezetője.

Olekszandr Sztaruh Zaporizzsja megyei kormányzó arról adott hírt, hogy szerdán az oroszok Iszkander rakétákkal mértek csapást Zaporizzsjára és környékére. A támadásban Hujlajpole településen életét vesztette a helyi kistérségi tanács alelnöke és egy helyi vállalat vezetője. Az ukrán vezérkar szerdai jelentésében közölte, hogy Oroszország vesztesége az Ukrajna elleni háborúban elérte a 61 000 katonát. Előző nap az ukrán hadsereg kétszáz orosz katonát, négy helikoptert, négy drónt és 11 harckocsit semmisített meg.

MTI