Népszámlálás: Több mint 800 ezer háztartásban töltötték ki online a kérdőívet

Öt nap alatt több mint 800 ezer háztartásban töltötték ki az interneten keresztül az október elsején kezdődött népszámlálás kérdőívét – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint csütörtök reggelig 853 ezer címről 1,9 millió személyi kérdőív érkezett be a rendszerbe. Ez a népszámlálásban érintett mintegy ötmillió cím 17 százaléka. Csaknem az összes magyarországi településről küldtek már kérdőívet, az érintett települések aránya eléri a 99,5 százalékot. A legelső kitöltött kérdőív Budakesziről érkezett be, a legnagyobb arányban pedig Győrladamérról nyilatkoztak, ahol a kitöltési arány meghaladja a 29 százalékot.

A megyék közül Győr-Moson-Sopronban a legmagasabb a kitöltési arány (17,9 százalék), a második Fejér megye (17,3 százalék), míg a harmadik helyen Vas megye (16,7 százalék) áll. A városok esetében arányaiban Dunaújvárosból érkezett be eddig a legtöbb kitöltött kérdőív (19,7 százalék a kitöltési arány), a második Székesfehérvár (19,3 százalék), a harmadik Érd (18,9 százalék). Budapesten a kitöltési arány jelenleg 15,6 százalék, a fővárosi kerületek közül a XVII. (20,1 százalék), a IV. (19,8 százalék), és a XV. kerület (19,2 százalék) áll az első három helyen.

Az online kérdőíveket még tíz napig lehet kitölteni a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon keresztül, ehhez szükség van arra az egyedi belépési kódra, amely a szeptember végén postán megküldött felkérőlevélben szerepel. Azokat, akik október 16-ig nem nyilatkoznak az interneten keresztül, október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel, és akkor már csak az ő segítségükkel lehet megválaszolni a kérdéseket – emlékeztetett a hivatal. Felhívták a figyelmet arra, hogy az online kitöltéshez segítség kérhető a +36-80-080-143 ingyenes információs telefonszámon, de a gyakran ismételt kérdésekre a nepszamlalas2022.hu oldalon is választ lehet találni.

A népszámlálás ügyfélszolgálatára eddig a legtöbb megkeresés a kérdőív online kitöltéséhez szükséges belépési kóddal kapcsolatban érkezett. Sokan telefonáltak azért, mert nem találták a felkérőlevelet, de olyan is előfordult, hogy azért kértek másik kódot, mert több lakás – például osztatlan közös telken lakók esetében – egy levelet, illetve kódot kapott. Új belépési kódot a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon lehet igényelni, ügyfélkapus azonosítást követően. Aki rendelkezik ügyfélkapuval, igényelhet belépési kódot olyan rokonának is, akinek nincs ilyen lehetősége.

Több megkeresés érkezett az üresen álló lakásokkal kapcsolatban is. Ezek esetében csak a lakáskérdőívet kell kitölteni, ami a tulajdonos feladata. Amennyiben valakinek nincs lehetősége elutazni az üresen álló lakásához a felkérőlevélért, szintén igényelhet új belépési kódot – ismertették a közleményben. Kiemelték, hogy az online kitöltés a leggyorsabb és legkényelmesebb módja – a törvény szerint kötelező – adatszolgáltatásnak, egy 2-3 tagú család esetében mindössze fél órát vesz igénybe. Azok, akiknek nincs internethozzáférésük, a közkönyvtárak számítógépeit térítésmentesen használhatják a kérdőív kitöltéséhez. Aki online tölti ki a népszámlálási kérdőívet, nyereményjátékban vehet részt, naponta öt, százezer forint értékű, általános felhasználású vásárlási utalványt sorsolnak ki a kérdőívet kitöltő és a nyereményjátékra regisztráló háztartások között – olvasható a közleményben.

Fotó: Gödöllő, 2022. október 1. Egy nő kitölti a népszámlálás online kérdőívét Gödöllőn 2022. október 1-jén. Ezen a napon megkezdődött a népszámlálás, amelyen a részvétel kötelező, a kérdőíveket október 16-áig interneten lehet kitölteni, majd számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkezett be online kérdőív. MTI/Kovács Anikó

MTI