Idén szeptember végéig csaknem 200 lakás gyulladt ki Békés megyében

lakástűz, tűz, háztűz Illusztráció: katasztrófavédelem

A lakástüzek következtében 39 ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett. 4 emberen már nem lehetett segíteni. A lakástüzek áldozatainak átlagéletkora 65 év, a legfiatalabb 52, a legidősebb 80 éves volt. Leggyakrabban idős emberek válnak ilyen eset áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, addigra már halálos mennyiségű füstöt lélegeztek be. A tűzoltók egy esetben az égő épületből egy embert sikeresen kimentettek.

24 alkalommal a kéményben keletkezett a tűz, de gyakori volt, hogy a konyhában, a hálóban, tárolóban, vagy a nappaliban csaptak fel a lángok. A legtöbb lakástűz elektromos problémára, nyílt láng használatára, a fűtés hibáira, főzésre, vagy dohányzásra vezethető vissza. 21 épület oltásakor gázpalackok jelenléte nehezítette a beavatkozást.

Hibás vagy szabálytalan kémény működtetése esetén kéménytűz és szén-monoxid-mérgezés következhet be. Szeptember végéig 50 szén-monoxiddal összefüggő eset miatt riasztották a tűzoltóegységeket, 2 ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést, de szerencsés módon halálos kimenetelű mérgezés Békés megyében nem történt – tájékoztatott a katasztrófavédelem.