Borrell: Oroszország el fogja veszteni a háborút

Oroszország egyre inkább elszigetelődik, erkölcsileg, politikailag és katonailag el fogja veszteni az ukrajnai háborút – jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban hétfőn, az uniós tagországok külügyminisztereinek egynapos tanácskozása előtt.

Josep Borrell a Külügyi Tanács ülésére érkezve újságíróknak fejtette ki véleményét, miszerint a végső győzelem érdekében továbbra is támogatást kell biztosítani Ukrajnának. A főképviselő fontosnak nevezte az Európai Unió katonai segítségnyújtásának fenntartását Ukrajna számára, valamint azt, hogy megkezdjék a kiképzőmisszió munkáját az ország határain kívül. Az unió elkötelezett amellett, hogy az ukrajnai háborúban elkövetett háborús bűnök felelőseit elszámoltassák – hangsúlyozta. Arról is tájékoztatott, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter videokapcsolaton keresztül részt vesz a miniszteri tanácskozáson.

hirdetés

Újságírói kérdésre válaszolva az uniós diplomácia vezetője közölte: az Európai Unió konkrét bizonyítékokat keres arra vonatkozóan, hogy Irán bármilyen módon részt vesz-e Oroszország Ukrajna elleni háborújában. Hozzátette: jelenleg nem számít előrelépésre az Iránnal 2015-ben kötött nukleáris megállapodás újraélesztéséről szóló tárgyalásokon. Közölte továbbá: a külügyminiszterek tanácskozásán szankciók elfogadását tervezik azokkal szemben, akik felelősek a fiatal iráni nő, Mahsza Amini letartóztatás utáni halálát követően kezdődött megmozdulások résztvevőivel szembeni erőszakos fellépésért. Szavai szerint a miniszterek “minden bizonnyal” támogatni fogják a megszorító intézkedések azonnali bevezetését.

Annalena Baerbock német külügyminiszter érkezésekor azt hangsúlyozta, hogy az Iránnal szemben bevezetni tervezett újabb szankciós csomag elsősorban az úgynevezett erkölcsrendőrség illetékeseit venné fel a megszorító intézkedések listájára. Mindazok esetében határozott fellépésre van szükség, akik a helyzet megoldásának kulcsát az emberi jogok figyelembevétele nélkül csak az erőszakos fellépésben látják ártatlan civilek, köztük nőkkel szemmen – tette hozzá.

Wopke Hoekstra holland külügyminiszter az iráni atomalkuval kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy Teherán ellenállása ellenére mindenkinek érdeke a biztonságos álláspontot kialakítása. Az Amini halálát követően kezdődött megmozdulásokkal kapcsolatban pedig azt mondta: országa elítéli az erőszakot, független vizsgálatot szorgalmaz az ügyben, és támogatja az Irán ellen bevezetni tervezett szankciókat. Hozzátette: az EU-nak határozottan, nyilatkozatban kell elítélnie az iráni vezetés cselekedeteit. Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter arról tájékoztatott, hogy országa támogatja az ukrán katonák kiképzését végző uniós misszió létrehozását, Ausztria ugyanakkor egyelőre nem tervezi részvételét.

MTI