Egy tőrkéssel akarta rendezni a vitát egy sarkadi nő

kés, knife Illusztráció: Pixabay.com

Felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette és kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 26 éves, próbára bocsátás hatálya alatt álló sarkadi nő ellen, aki az unokatestvérével való vitát egy tőrkéssel akarta rendezni. Társának, egy 38 éves büntetlen előéletű sarkadi férfinak garázdaság vétsége miatt kell bíróság előtt felelnie – tájékoztatta hírportálunkat a Békés Megyei Főügyészség.

hirdetés

A két terhelt egymás első unokatestvérei és közöttük 2021. augusztus 25-én, a késő esti órákban Sarkadon, a férfi háza előtt, az utcán családi okokból hangos szóváltás, vita alakult ki. A vita során a terheltek egymást kölcsönösen trágár szavakkal hangosan szidalmazták, illetve a férfi combtájékon meg is rúgta a nőt. Ezen feldühödve a nő, miközben a helyszínről távozott, több alkalommal kézzel ráütött, majd műkörmös kezével végig karcolta a férfi autójának motorház tetejét több mint 100.000.-Ft-os kárt okozva ezáltal. A nő a saját autójával távozott a helyszínről, majd nem messze megállított egy rendőrjárőrt és a korábban történtek miatt rendőri intézkedést kért. A rendőrök felszólították, hogy menjen haza, és tájékoztatták, hogy intézkedni fognak a férfi lakóhelyén.

hirdetés

A nő ezt követően hazament, magához vett egy 27 cm pengehosszúságú tőrkést, majd azzal együtt ment vissza unokatestvére házához. Amikor odaérkezett, kiszállt a kocsiból és bár látta, hogy a ház előtt a két rendőrjárőr igazoltatja a kerítésen belül tartózkodó férfit, a tőrkéssel a kezében, azt maga előtt tartva egyenesen unokatestvére felé futott, miközben őt hangosan, trágár szavakkal szidalmazta. A ház előtt intézkedő egyik rendőrjárőr testi kényszert alkalmazva lefogta a nőt, a kezéből kicsavarta a kést, majd megbilincselték.

Mindkét terhelt cselekményei olyan kihívóan közösségellenesek, erőszakosak voltak, melyek alkalmasak voltak arra, hogy a jelenlévőkben riadalmat, megbotránkozást keltsenek. A nő cselekményét felfegyverkezve követte el, mivel az ellenállás leküzdése vagy megakadályozása érdekében az élet kioltására alkalmas eszközt tartott magánál a cselekmény közben.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a cselekményüket részben beismerő terhelteket tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján hozott büntetővégzésével ítélje el, és a férfival szemben pénzbüntetést szabjon ki. A nő a bűncselekményt a vele szemben korábban, más ügyben közokirat-hamisítás bűntette miatt alkalmazott próbára bocsátás intézkedés hatálya alatt követte el, ezért a járási ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság a másik ügyben alkalmazott próbára bocsátást szüntesse meg, és egységes büntetésként közérdekű munka büntetésre ítélje, illetőleg a bűncselekmény elkövetéséhez eszközként használt tőrkést kobozza el tőle. A nyomozás során közel 250.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költség merült fel, az eljárás végén azt is a terhelteknek kell majd megfizetnie.

hirdetés