Oroszország védelmi vonalakat épített ki az Ukrajnával szomszédos Kurszk megyében

Oroszország kiépített két védelmi vonalat az Ukrajnával szomszédos Kurszk megyében, hogy állni tudja az esetleges ukrán támadásokat – jelentette be vasárnap Roman Sztarovojt, a megye kormányzója.

Telegram-üzenetében Sztarovojt közölte, hogy a munka a héten zárult le, de november 5-ig egy újabb, harmadik vonalat is megépítenek. Az Ukrajnával szintén szomszédos Belgorod megye kormányzója, Vjacseszlav Gladkov azt mondta: követik Kurszk példáját, és már megkezdték a saját védelmi vonaluk kiépítését. Az ezt bejelentő Telegram-üzenetéhez fényképeket is csatolt, amelyeken egy falu mellett több, piramis alakba rendezett betontömb látható.

hirdetés

A belgorodi hatóságok szerint szombaton két ember vesztette életét a megyében ukrán légitámadásokban. Gladkov közölte, hogy az energiahálózatot is találat érte, és mintegy tizenötezren maradtak átmenetileg áram, fűtés és vízszolgáltatás nélkül.

A belgorodi, valamint a kurszki és brajnszki terület vezetése az Ukrajna elleni orosz invázió kezdetétől, február 24-től panaszkodik arra, hogy Ukrajnából támadások érik. Az ukrán hadsereg vasárnap azt közölte, az orosz erők nagyrészt védekező taktikára váltottak át, ám továbbra is támadásokat hajtanak végre az ukrán energiainfrastruktúra és a Donyec-medence keleti részének több városa ellen.

Vasárnapra virradóra ismét rakétatámadások érték a dél-ukrajnai Mikolajivot is, Olekszandr Szenkevics, a város polgármestere azt mondta, egy civil megsebesült, két lakóépület megrongálódott.

MTI