Tüzet okozhatnak a kegyeleti gyertyák és a töklámpások

halottak napja, temető, temetőben Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A kegyeleti gyertyák és a töklámpások gyakran tüzet okoznak – figyelmeztetett mindenszentek és halottak napja, valamint halloween közeledtével kedden az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivőhelyettese, a tűzesetek megelőzésének fontosságát hangsúlyozva.

Dóka Imre az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: tavaly tíz temetőben történt ilyen tűzeset országszerte ebben az időszakban. Emellett minden évben előfordul, hogy egy mindenszentek vagy halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya miatt teljesen kiég egy lakás.

hirdetés

A baleseteket általában az okozza, hogy a mécseseket, gyertyákat gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a lángok a temetőben a száraz avarra, a lakásban pedig a függönyön és az asztalterítőn keresztül a lakás más helyiségeire is átterjednek – írta. Hozzátette: a temetőtüzek megelőzhetők azzal, hogy a szabadban csak mécsestartóban elhelyezett gyertyát gyújtunk meg, a mécsest a sírtól való távozás előtt eloltjuk, a forró mécsestartókat pedig nem dobjuk a temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe.

A halloween alkalmából készített töklámpásokat, valamint a kegyeleti gyertyákat olyan biztonságos helyre kell rakni, ahol nem gyulladhat meg a közelükben semmi, és ajánlott a kerti töklámpást gyertya és mécses helyett LED-izzóval kivilágítani – jelezte a szóvivőhelyettes.

November 1., mindenszentek ünnepe, a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ezt követő halottak napja, november 2. fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezés napjává. A mindenszenteket megelőző naphoz kapcsolódik a halloween, a kóbor lelkek kelta ünnepe.

MTI