140-en haltak meg az elmúlt héten koronavírus miatt

oltás, koronavírus Fotó: MTI/Vajda János

A koronavírus ellen beoltottak száma 6 419 183, közülük 6 205 608-an a második, 3 899 385-en a harmadik, 364 943-an pedig már a negyedik oltásukat is megkapták – közölte a múlt heti összesített adatokat szerdán a koronavirus.gov.hu.

A kormányzati portálon azt írták: az előző héten 9023 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 2 141 513-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt a múlt héten 140, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 47 938-ra emelkedett. A gyógyultak száma 2 061 999, az aktív fertőzötteké 31 576. Jelenleg 1371 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 25-en vannak lélegeztetőgépen.

hirdetés

A kormányzati portál azt írja, Magyarországon a járvány jelenleg mérsékelten zajlik, ami köszönhető a magas átoltottságnak is. A vírus továbbra is a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérik. A megerősítő oltás felvétele mindenkinek ajánlott, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását.

hirdetés

A kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét. Az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól, valamint felvehető a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni.

Már felvehető a megerősítő oltás az új típusú, omikron elleni Pfizer vakcinával is. Az oltóanyag egyadagos és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt. A megerősítő oltás a pénteki oltási napokon időpontfoglalás nélkül is felvehető. A kormány és az Operatív Törzs továbbra is folyamatosan elemzi a járványhelyzetet, és ha szükséges további intézkedéseket hoz.

 

hirdetés