Elsőfokon 3 év fegyházra ítélték a medgyesegyházi rablót

bíró, ítélet, tárgyalás Illusztráció: Pixabay

A Battonyai Járásbíróság előtt Sz. T. vádlott ellen fegyveresen elkövetett rablás bűntette miatt 3.B.88/2021. szám alatt indult büntetőügyben 2022. október 26. napján nem jogerős ítélet született.

hirdetés

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott és testvére egy személytől tudomást szereztek róla, hogy egy medgyesegyházi cég irodájában rendszeresen őriznek nagy mennyiségű készpénzt, melyhez bűncselekmény útján hozzá lehet jutni. A tippadó 2008 júliusában meg is mutatta nekik a helyszínt és további információt nyújtott arról, hogy mikor van az irodában több millió forint és hogy azt hol tartják. A vádlott és testvére ezt követően megígérték a tippadónak, hogy amennyiben megszerzik a pénzt, annak egy részét átadják neki.

hirdetés

A vádlott és ismeretlen társa – a tippadást követően – parókában, álbajuszban, sötét színű rendőrségi gyakorló egyenruhára hasonlító ruhában, baseball sapkában, valamint gumikesztyűt viselve megjelentek 2008. augusztus 15-én reggel a cég irodájában, ahol a vádlott társa egy fegyvernek látszó tárgyat a kezében tartva közölte az irodában tartózkodó sértettel, hogy „Ez rablás!” és adja oda a pénzt. Miután a sértett elmondta, hogy a pénz a páncélszekrényben van, a vádlott társa a fegyvernek látszó tárgyat a sértett arcához nyomta, és őt maga előtt tolva a páncélszekrényhez vezette. A sértett a páncélszekrényt kinyitotta, majd a vádlott az ott talált készpénzből közel 570.000 forintot egy táskába pakolt. Ezt követően a vádlott megkötözte a sértettet, majd bezárták a mosdóba, és gépkocsival elhajtottak a helyszínről.

A vádlott és társa mintegy 570.000 forint kárt okozott a cégnek. A sértett az összekötözés folytán 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Az ügyészség a tippadóval szemben a bűncselekmény elévülése miatt, a vádlott testvérével szemben pedig bizonyítottság hiánya miatt megszüntette az eljárást.

A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat társtettesként, fegyveresen elkövetett rablás bűntettében. Ezért őt 3 év fegyházbüntetésre, 4 év közügyektől eltiltásra és 2.000.000 forint pénzbüntetésre ítélte, valamint több mint 500.000 forint vagyonelkobzást rendelt el vele szemben. Rendelkezett a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontjáról, valamint az előzetes fogvatartásban töltött idő beszámításáról. Kötelezte továbbá a vádlottat az eljárás során felmerült közel 5.700.000 forint bűnügyi költség megfizetésére.

Az ítélet nem jogerős, ellene a vádlott és védője jelentett be fellebbezést, míg az ügyész fenntartotta a 3 napot a jogorvoslati lehetőség átgondolására.

hirdetés