24 órás Versfolyam indult a magyarság és az anyanyelv megőrzése céljából

24 órás Versfolyam indult Fotó: Körös Hírcentrum

A web-es élő versmondás október 27-én, 8 órától kezdődött. Az esemény idén ötödik alkalommal került megrendezésre, amely keretében hazai, határon túli és a diaszpóra magyar iskolái közösen igyekeznek megőrizni a magyar nyelv verseit. A Rákóczi Szövetség, a Békéscsabai Szakképzési Centrum és a Heti Kelet Kulturális Alapítvány szervezésében 24 órán keresztül, folyamatosan hallható vers a világ különböző pontjairól magyar nyelven.

hirdetés

Az előző években négy földrészről szavaltak verset a diákok. Példaként említve, magyar vers hangzott el New Yorkból, Hamiltonból, Dublinból, Newportból, Bernből, Strasbourgból, Innsbruckból, Bécsből, Nagyszebenből, Székelyudvarhelyről, Szürtéről, és sok magyarországi iskolából. Kína több egyeteméről is bekapcsolódtak az ott tanuló magyar diákok a kezdeményezésbe. Idén a 7000 elküldött e-mailből 76 regisztráció érkezett vissza.

hirdetés

A Versfolyam programot először április 11-én rendezték meg a Költészet napján, idén azonban ez a dátum októberre módosult. A kezdeményezést a szervezők a jövőben is folytatni kívánják.

„A vers azért lehet jó eszköz, mert a diákok látják, hogy a külhonban lévő magyar gyermekeknek, a környező országokban, és a távoli országokban lévő diákoknak megszólalási lehetőségük van. Ők is láthatják, hogy nincsenek egyedül, máshonnan is magyarul beszélnek, és ez egy összefogást jelképez” – fogalmazott Csibor Géza, a Heti Kelet Kulturális Alapítvány elnöke. A versek műfaja és stílusa vegyes, hallhatók voltak énekes, hangszeres versfeldolgozások is.

hirdetés