Fontos döntésekről tájékoztatta a lakosságot Kálmán Tibor, Békés város polgármestere

Kálmán Tibor, Békés város polgármestere / Fotó: Körös Hírcentrum

Az októberi képviselő-testületi ülésen hozott döntésekről tartott sajtótájékoztatót Kálmán Tibor, Békés város polgármestere.

Az októberi képviselő-testületi ülésen elhangzott, Békés város önkormányzata komoly feladatának tekinti, hogy minél több fiatalt győzzön meg arról, hogy a békési középiskolákat válasszák. Az önkormányzat együttműködik és segítséget fog nyújtani ebben a helyi középiskoláknak. Fontos számukra, hogy a középiskolákból tovább tanult fiatalokat a főiskolákról és az egyetemekről hazacsábítsák. Kálmán Tibor szerint, habár ez nagy kihívás, eddig is sokat tettek és ezután is sokat fognak még tenni az ügy érdekében. A fiatal felnőtteket lakhatási támogatással, ösztöndíjakkal igyekeznek hazacsábítani Békésre.

hirdetés

A képviselő-testületi ülésen szó esett a városban működő eszközkezelős házakról. Kálmán Tibor szerint a képviselő-testület egyetértett abban, hogy ez nehéz kérdést jelent. Sok az olyan ingatlan, amely már elhagyatottan áll, és eszközkezelő foglalkozik vele, valamint olyan leromlott állapotú ingatlanok is vannak, amelyek bizonyos időn belül összedőlhetnek. Jelenleg az önkormányzat csak vásárlás útján juthat ezekhez az ingatlanokhoz, ám a polgármester kiemelte, ez nem lehet a jövő útja. Az önkormányzat célja további tömblakások vásárlása, így növelve azt a lakásállományt, amelynek segítségével többeknek tudnak majd lakhatást biztosítani. Ez segíthet az eszközkezelős ingatlanokból eljövőknek, vagy akár más bérlőknek is. Kálmán Tibor elmondta, a szakember lakások segítségével már sokakat sikerült a városhoz kötni, akik a helyi intézményekben kezdtek dolgozni, a város pedig így tud segíteni számukra abban, hogy gyökeret verjenek Békés városában. Az eszközkezelős ingatlanok tekintetében felveszik a kapcsolatot a jelenlegi, ingatlanokat kezelő Baptista Szeretetszolgálat által létrehozott Zrt.-vel. A terv szerint egyesével nézik majd végig, mely ingatlanokkal milyen lehetőségeik vannak a rend fenntartása, valamint a segítségnyújtás érdekében.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a Békés Turisztika Kft. élén ügyvezető váltás történt. Hegyesi Szilárd úr helyét november 1-től Bak Ádám veszi át. A zárt gyűlésen kiosztásra került a Kiváló Szociális Munkáért járó kitüntetés. A díjat idén is olyan személy fogja majd megkapni, aki rendszerint sokat segít, és mindig lehet rá számítani. A képviselő-testület megszavazta annak a 12 fiatal középiskolai diák ösztöndíját, akik korábban pályázatot nyújtottak be. Kálmán Tibor elmondta, évről évre egyre több jelentkező van, és a diákok átlaga meghaladja a 4,2 átlagot.

A sajtótájékoztatón elhangzott, nagyon takarékosan kell az elkövetkező időszakot végig vinnie az önkormányzatnak és az ahhoz kapcsolódó intézményeknek. A takarékossághoz szükséges lépéseket megtették. A Kulturális Központ, a galéria, a múzeum és a könyvtár dolgozói home office formában, online felületeken végzik a munkát. Minden létesítményben szigorú gazdálkodást írtak elő, valamint szigorú energiafegyelmet a fűtéssel, világítással, árammal kapcsolatban.

Az idei adventi ünnepség új helyszínen, a Gödörben lesz megtartva. A polgármester szerint a Gödör infrastrukturálisan is alkalmas arra, hogy innentől ott legyenek megtartva az adventi ünnepségek. Elhangzott, az idei évben is színes programokkal készülnek az ünnepségre a helyi szervezetek.

 

Kapcsolódó: