Az ukrán légvédelem lelőtt több orosz drónt és rakétát

Az orosz erők szerdára virradóan Ukrajna középső és keleti régiói felé 13 Shahíd-136 típusú önmegsemmisítő drónt indítottak el, amelyekből az ukrán légvédelem 12-őt megsemmisített – közölte az ukrán légierő.

A kijevi katonai adminisztráció közlése szerint az orosz erők hat Shahíd drónt lőttek ki a főváros környékére és Cserkaszi megyére, ezekből egy talált el az utóbbi régióban egy infrastrukturális létesítményt. Ihor Taburec, Cserkaszi megye kormányzója elmondta, hogy személyi sérülést a becsapódás nem okozott. Később Kirilo Timosenko, az elnöki iroda helyettes vezetője pontosította, hogy a drón egy üres üzemanyagtartályt talált el. A további hat drónt a keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megye fölött semmisítette meg a légvédelem – erősítette meg Valentin Reznyicsenko, a régió kormányzója.

hirdetés

A déli Odessza megyében az ukrán légvédelem a reggeli órákban három H-59-es rakétát semmisített meg. Szerhij Bratcsuk, a megye kormányzójának szóvivője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közölte, hogy Szu-30-as típusú repülőgépekről lőtték ki a rakétákat.

Az ukrán vezérkar szerda reggeli helyzetjelentésében azt közölte, hogy az elmúlt napon mintegy 800 orosz katona vesztette életét, s velük együtt az Ukrajnában eddig meghalt orosz katonák száma hozzávetőleg 73 270-ra nőtt. Kedden az ukrán katonák megsemmisítettek egyebek mellett 16 orosz harckocsit, három tüzérségi rendszert, 23 drónt, egy repülőgépet és egy helikoptert. Ezekkel együtt eddig Oroszország 2714 harckocsit, 1733 tüzérségi rendszert, 277 repülőgépet, 258 helikoptert és 1438 drónt veszített.

Az ukrajnai atomerőműveket működtető Enerhoatom vállalat közben arról tájékoztatott, hogy a zaporizzsjai atomerőmű ukrán személyzete visszaállította a hőellátást Enerhodar városban, és újra van melegvíz a lakóépületekben. “A zaporizzsjai atomerőmű alkalmazottai folytatják a város hőellátásának helyreállítására szolgáló rendszerek elindítását. Jelenleg a víz hőmérséklete 51 Celsius fok. Ez nem elég ahhoz, hogy a város távfűtését is teljes mértékben biztosítsa, azonban már lehetővé teszi a város közműhálózatainak védelmét a károsodástól hideg időjárás esetén” – írta közleményében a vállalat. Az Enerhoatom hozzáfűzte, hogy május óta a zaporizzsjai atomerőmű biztosítja Enerhodar lakosainak hő- és vízellátását, nem pedig a zaporizzsjai hőerőmű, amelyet az orosz megszállók terrorcselekményei miatt kellett leállítani.

Szerhij Hucaljuk, az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének dél-ukrajnai vezetője arról adott hírt a Facebookon, hogy ismeretlenek Odesszában II. (Nagy) Katalin orosz cárnő szobrának fejére piros hóhérsapkát, a kezébe pedig akasztókötelet raktak. A “felöltöztetett” szoborról fotót is közzétett. Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy korábban már több ízben festékkel leöntötték, illetve különböző feliratokkal összefirkálták a szobrot. Volodimir Zelenszkij elnök arra kérte Odessza városi tanácsát, hogy fontolják meg a szobor eltávolítását a város közteréről, de az önkormányzati képviselők a szeptember végi tanácsülésen nem tudtak erről döntést hozni – írta a hírportál. II. Katalin cárnő az 1700-as évek második felében a törökök ellen vívott háborúban szerezte meg a mai Ukrajna déli részét, ezután kapta a város az Odessza nevet.

MTI