Technikai probléma hátráltatta őket, de célba ért a Bence-Kamilló páros

célba ért a Bence-Kamilló páros

Újabb élménybeszámolók érkeztek a Budapest-Bamako futamról, Botyánszki Bence békéscsabai óvó bácsitól. Október 21-én Budapestről rajtolt a 2022-es Budapest-Bamako sivatagi rally, tegnap pedig megérkeztek a célállomásra, Sierra Leonéba, következik a hazaút. Botyánszki Bence és szegedi barátja, Muráti Kamilló együtt vágtak neki a kalandnak. Bence újabb beszámolókat küldött hangfelvételek formájában szerkesztőségünknek az elmúlt napok eseményeiről, az ebből készült összefoglaló olvasható az alábbiakban.

hirdetés

A békéscsabai-szegedi páros november 3-án érkezett meg Guineába. Az érkezőket a korábbiakhoz hasonlóan ismét afrikai bulival, törzsi tánccal fogadták a helyiek, így a futam résztvevői igazi afrikai élményt élhettek át. Ezen a napon Bence és Kamilló a szabad ég alatt, egy hegy lábánál aludtak. A túrázóknak azonban kellemetlenséget okozott, hogy a guineai útviszonyok, beleértve a főútvonalakat is, nagy mértékben sárosak voltak és szinte járhatatlannak bizonyultak az esős időjárásnak köszönhetően. A következő szálláshely, Labé eléréséhez 9 órát utazott Bence és Kamilló, ahol a reptéren verték fel sátraikat. Ezt a régiót turisták egyáltalán nem látogatják, így a helyi lakosok az autót azonnal körbevették, és igyekeztek a futam résztvevőivel közös fotókat készíteni. A reptéren felállított kordonokon kívül több ezres tömeg állta körbe a résztvevőknek szánt területet. A helyszínen jelen volt a katonaság, a rendőrség, illetve a helyi polgárvédelem.

hirdetés

Bence az út során igyekezett pedagógus szemmel is vizsgálódni. Megfigyelte, hogy Labéban az oktatás nem mindenki számára elérhető. Ugyanabban a korosztályban vannak, akik egyenruhát viselve az iskolába mennek, és vannak gyermekek, akik az út szélén kéregetnek. Sok gyermek napközben a bódék mellett üldögél, ahol a szülők különböző fogyasztási cikkeket árulnak. Az itt lakók autóval csak nagy ritkán találkoznak, ugyanis mindenki motorral közlekedik. Ennek köszönhetően motor taxi is van, amellyel akár hárman is utaznak egyszerre. Guinea elhagyása után Sierra Leone volt a következő úticél, ahol ugyancsak két napot töltenek el.

A kirándulás mélypontját Bence és Kamilló Guineában élték át, ugyanis a párosnak technikai problémákkal kellett szembenézni. A rossz utak hatására probléma akadt a futóművel, ami majdhogynem járóképtelenné tette az autót. Az egyik hegyi úton félreállva sikerült ezeknek a problémáknak egy részét elhárítani, így elérték következő úticéljukat, Sierra Leone-t. Itt akadtak olyan műhelyre, ahol meg tudták hegeszteni az eltört alkatrészek egy részét.

Bence elmondta, lelkileg igencsak mélypontra kerültek a történtekkor, kérdésessé vált, hogyan tudják folytatni az utat. Felmerült az az ötlet is, hogy visszafelé repülővel kell haza utazniuk, és az autót megpróbálnák értékesíteni Sierra Leoneban. Jelenleg nagyjából 100km/h-ig tudnak felgyorsulni, és ezt a sebességhatárt tudják tartani a továbbiakban. Az off-road szakaszokról le kellett mondaniuk.

A résztvevő csapatok nagy része küzdött kisebb-nagyobb gondokkal a két hetes túra után, ennek ellenére úgy érzik, a lenyűgöző környezet kárpótolta őket minden egyes problémáért. Az elmúlt napokban gyönyörű vízeséseket láttak, természet alkotta kőhidakon autóztak át, a Guineai fennsík pedig rengeteg pálmafával van tarkítva. Bence szerint az utóbbi időszakban sok olyan kihívásnak kellett megfelelniük, amikhez hasonlóval eddig soha. Az utat Freetownba, Sierra Leone fővárosába folytatták, ahol fináléval zárták le az elmúlt két hetet. Az utolsó nap tehát a végső úticélba való beérkezésről szólt, a ceremóniát pedig a helyi televízió élőben közvetítette.

A páros a célba érést követően Sierra Leone-ból jelentkezett be Facebookon:


Korábban:

hirdetés