A Szent-Györgyi mind a hat ágazatát bemutatják az érdeklődőknek

Szent-Györgyi Forrás: Békéscsabai Szakképzési Centrum

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégiumban november 15-én várják még egy nyílt napra az érdeklődő diákokat és szüleiket.

hirdetés

Tálas Csaba, a tagiskola igazgatója megosztotta, a technikumi rendszer más, mint a korábbi évek szakképzése. Két évig nem szakmát, hanem ágazati alapokat tanulnak a diákok, majd leteszik az ágazati alapvizsgát. A következő két évben már az előrehozott érettségikre is készülnek, illetve szakmát tanulnak. A 12. osztály végén leérettségiznek magyarból, matematikából és történelemből, utolsó évre marad a szakmai tárgy, tehát technikusi vizsgát tesznek, és az idegen nyelv.

Az iskola képzései:
  • Egészségügy ágazat – Gyakorló ápoló, Általános ápoló
  • Művészeti vagy kreatív ágazat – Divat-, jelmez- és díszlettervező, fotográfus, grafikus
  • Nyomdaipari ágazat – Nyomdaipari technikus, Nyomdász
  • Rendészeti ágazat – Közszolgálati technikus
  • Szociális ágazat – Kisgyermekgondozó, -nevelő
  • Sport ágazat – Sportedző (röplabda)-sportszervező

 

Az egészségügyi ágazatban van egy hatéves képzés is, az okleveles ápoló – tette hozzá az iskolaigazgató. Ez a technikusi mellett olyan végzettséget ad a fiatalnak, amely az unió bármely tagállamában honosítás nélkül elfogadott, továbbá 28 kreditpontot ad szakirányú továbbtanulás esetén a Gál Ferenc Egyetem egészségügyi karán.

A nyomdaipari ágazatban pedig egy hároméves képzés is elérhető, ahol nem az érettségi, hanem a szakmai vizsga megszerzése az elsődleges. Három év után tehát bekapcsolódhat a végzett tanuló a termelői munkába.

Az iskolában az oktatáson kívül a színes diákéletre is nagy hangsúlyt fektetnek. Számos programot szerveznek a tanév során, valamint a tanulók az Erasmus program keretében részt vehetnek külföldi gyakorlatokon, ezzel is bővítve a tudásukat. Tálas Csaba kiemelte, hogy a színvonalas szakmai munka mellett számukra ez legalább annyira fontos.

A Tálas Csabával készült interjút itt hallhatják:

 

hirdetés