Rakétabecsapódás Lengyelországban, két ember meghalt

kék hír, rendőrség, emberölési kísérlet

Két ember meghalt Lengyelországban, amikor az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba – közölte honlapján a Radio Zet.

hirdetés

Mint írták, a Lublintól délkeletre, az ukrán határtól néhány kilométerre fekvő településre két tévesen célzott rakéta csapódott be. A rendőrség és a katonaság a helyszínen van – tájékoztatott a lengyel rádió a honlapján és a Twitteren.

hirdetés


Közben Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, az MTI-vel azt közölte, a Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt Orbán Viktor miniszterelnök este 8 órára összehívta a Védelmi Tanács ülését a Karmelita kolostorba.

Frissítés 22.19:
Zelenszkij “jelentős eszkalációnak” nevezte a lengyel területet ért rakétacsapást

“Jelentős eszkalációnak” minősítette Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd esti videoüzenetében azt, hogy Oroszország a NATO-tagállam Lengyelország területére mért rakétacsapást, és intézkedésre sürgette az északatlanti szövetséget – számolt be a Jevropejszka Pravda hírportál.

“Orosz rakéták találták el Lengyelországot. Hányszor mondta Ukrajna, hogy egy terrorista állam nem korlátozza magát a mi országunkra, és csak idő kérdése, hogy az orosz terror mikor lép tovább” – emlékeztetett az államfő. Szerinte az orosz fenyegetés csak fokozódni fog, ha Moszkva megbüntethetetlennek érzi magát. “Rakétát lőni a NATO területére, ez egy orosz támadás a kollektív biztonság ellen. Ez nagyon jelentős eszkaláció. Cselekednünk kell!” – hangsúlyozta Zelenszkij.

Az ukrán elnök Lengyelország melletti szolidaritásának is hangot adott. “Most azt akarom mondani minden lengyel testvérünknek: Ukrajna mindig támogatni fog benneteket! A terror nem töri meg a szabad embereket. A győzelem akkor lehetséges, ha nincs félelem” – hangoztatta Zelenszkij. (MTI)

Frissítés 21.47:
BBC: teljesen valószínűtlen, hogy szándékos orosz támadás történt volna lengyel terület ellen

A BBC diplomáciai szakkommentátora szerint teljesen valószínűtlen, hogy Oroszország szándékos támadást intézett volna Lengyelország területe ellen. Paul Adams azokra a megerősítetlen értesülésekre reagált, amelyek szerint a lengyel-ukrán határ közelében kedden orosz rakéták csapódtak be egy lengyel mezőgazdasági létesítmény gabonatárolójába, és két ember életét vesztette. A brit közszolgálati médiatársaság vezető szakértője kifejtette: Oroszországnak nem áll érdekében lengyel farmok megtámadása, így valószínű, hogy legfeljebb műszaki meghibásodás történhetett.

Adams rendkívül valószínűtlennek nevezte, hogy Oroszország szándékos támadást intézett volna vagy intézne a jövőben Lengyelország vagy bármely más NATO-tagállam ellen. A BBC megszólaltatta Kurt Volkert, az Egyesült Államok volt NATO-nagykövetét, aki szerint fontos, hogy Oroszország lehetőséget kapjon arra, hogy magyarázatot adjon a történtekre. Volker is azt valószínűsítette, hogy baleset történhetett, de úgy fogalmazott, hogy “ezt Oroszországtól is hallanunk kell”. (MTI)

Frissítés 21.42:
Gyarmati István: eltévedt cirkálórakéták csapódhattak be Lengyelországban

Valószínűleg eltévedt cirkálórakéták csapódhattak be kedd este Lengyelországban, Oroszországnak semmilyen érdeke nem fűződik egy ilyen támadáshoz – mondta el az M1 aktuális csatorna műsorában Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az erről szóló lengyel sajtóhírre reagálva. Hozzátette: korai még találgatásokba bocsátkozni, több információra lenne szükség, de valószínűleg a két eltévedt rakétát valamilyen ukrán célpontra lőhették ki.

A szakértő rámutatott arra, hogy az oroszok soha nem látott mértékben támadták ma az ukrán infrastruktúrát, nagy mennyiségű rakétát lőttek ki. Mint mondta, így nagyobb az esélye annak, hogy valamelyik cirkálórakéta “eltévedjen”.

A szakértő szerint az oroszok akár a G20-csúcs vagy a herszoni vereség miatt vették elő stratégiai készleteiket, hogy az orosz céloknak megfelelő fegyverszünetet érjenek el és térdre kényszerítsék az ukránokat. Megjegyezte: ez a készlet nem fog sokáig kitartani. Mint mondta, az eset miatt “mindenki aggódik”, nem véletlenül hívta össze a miniszterelnök a Védelmi Tanácsot.
Gyarmati István szerint a lengyelek minden bizonnyal kérni fogják a NATO összehívását, a szervezet válasza pedig valószínűleg “kemény figyelmeztetés lesz”, hogy a szövetség ott áll Lengyelország mögött. (MTI)

Frissítés 21.40:
A Pentagon egyelőre nem tudja megerősíteni, hogy orosz rakéták csapódtak volna be lengyel területen

“Ismertek előttünk azok a sajtóértesülések, amelyek szerint két orosz rakéta talált el egy térséget Lengyelországban, az ukrán határ közelében. Elmondhatom, hogy egyelőre nincsenek olyan információink, amelyek alátámasztanák ezeket az értesüléseket, így tovább figyeljük a fejleményeket” – jelentette ki kedden Patrick Ryder dandártábornok, a Pentagon szóvivője sajtótájékoztatóján.

Frissítés 21.37:
Orosz védelmi tárca: provokáció az orosz rakétákról szóló lengyel bejelentés

Provokációnak minősülnek azok a lengyel médiajelentések, valamint a lengyel hivatalos nyilatkozatok, amelyek szerint orosz rakéták csapódtak volna be lengyel területen, ezek célja eszkalálni a konfliktust – közölte kedd este az orosz védelmi minisztérium.

“A lengyel média és tisztviselők nyilatkozatai a Przewodów község közelében állítólagosan becsapódott orosz rakétákról szándékos provokáció a helyzet eszkalálása érdekében. Az ukrán-lengyel államhatár közelében egyetlen célpontra sem mértek csapást orosz fegyverek” – hangzott a tárca közleménye A védelmi minisztérium szerint a roncsoknak, amelyeket a helyi médiában bemutattak, semmi közük az orosz fegyverekhez. (MTI)

Frissítés 21.31:
Ifj. Lomnici Zoltán: a magyar emberek biztonsága garantált

A magyar emberek biztonsága garantált – hangsúlyozta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője az M1 aktuális csatornán kedd este annak kapcsán, hogy lengyel sajtóhírek szerint rakéták csapódtak be Lengyelország területén, illetve leállt a Barátság kőolajvezeték.

A kőolajvezeték leállása kapcsán a szakember azt emelte ki: megnyugtató, hogy a Mol-nak 3 hónapra elegendő tartaléka van. A lengyelországi rakétabecsapódás kapcsán pedig azt, hogy Magyarország egy erős, ütőképes szövetségi rendszer, a NATO tagja.
Ha egy NATO tagállamot megtámadnak, a szövetség minden erejével fellép a támadó ellen. A helyzet jogilag akkor tiszta, ha valóban ellenséges támadás történt, de feszült a helyzet, a délszláv háború óta nem volt ilyen válságos helyzet, nem szabad felelőtlen kijelentéseket tenni – fűzte hozzá.

A magyar miniszterelnök már összehívta a Védelmi Tanácsot, ahol az érintett tárcák vezetői az ilyen éles helyzeteket megvitathatják, például azt, hogy NATO-tagállamként Magyarországnak milyen feladatai lehetnek – mondta. “Bízzunk benne, hogy visszafordíthatatlan folyamatok nem indultak el” – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán. (MTI)

Frissítés 20.09:
A lengyel elnök és a lengyel kormányfő rendkívüli biztonsági tanácskozást hívtak össze

Rendkívüli tanácskozást hívott össze Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő az államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Irodában (BBN) – közölte kedd este a lengyel kormányszóvivő.

“A kialakult válsághelyzet miatt” az államfő és a miniszterelnök a kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága tagjaival tanácskozik – mondta el sajtóértekezletén Piotr Müller kormányszóvivő. A szóvivő arra szólította fel a médiát, hogy “ne tegyen közzé meg nem erősített információkat”. Az illetékes szolgálatok “hiteles információkkal szolgálnak” a tanácskozáson, majd egy sajtókonferencián nyilvánosságra fogják hozni ezeket – tette hozzá Müller.

Korábban a lengyel Radio Zet honlapján és a Twitteren arról számolt be, hogy két ember meghalt az ukrán határhoz közeli Przewodów városban, miután két rakéta csapódott egy gabonaszárítóba.

MTI

hirdetés